Moment istoric pentru Europa: Un nou stat acceptă prezența militară permanentă a SUA. Discuții multe și în România despre acest subiect

Liviu Bejenariu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

Un nou stat din Europa a devenit de azi, în mod oficial, țară gazdă a unei baze militare permanente a SUA.

E vorba  de Danemarca, care consemnează un moment istoric: SUA vor deține o pază militară permanentă pe tărâm danez. Potrivit publicației daneze The Local, Danemarca și SUA au semnat „un acord istoric” care va permite ca SUA să desfășoare în regim permanent soldați și tehnică militară pe teritoriul danez.

Premierul danez Mette Frederiksen a catalogat acordul ca un moment de cumpănă pentru securitatea și apărarea Danemarcei.

„Trăim în vremuri violente când atât de multe forțe atacă valorile democratice și modul nostru de viață. (...) Nu vom ascunde faptul că acest acord militar cu SUA marchează un moment de cumpănă pentru politica de securitate a țării. El prevede că soldați americani și tehnică de luptă americană pot fi dislocate în mod permanent pe tărâm danez”, a precizat premierul Frederiksen.

Sursa citată remarcă faptul că din 1953, în scopul de a evita escaladarea relațiilor cu URSS, Danemarca a refuzat să accepte baze americane sau dislocarea de focoase nucleare pe propriul teritoriu.

Anunțul vine după ce și Finlanda, cel mai nou membru NATO, a semnat un acord prin care trupele americane pot opera pe teritoriul ei, inclusiv la granița cu Federația Rusă. Un acord similar are și Suedia, stat care se află la ușile NATO, dar a cărei aderare e blocată de Ungaria și Turcia.

De precizat că Polonia are și ea o prezență militară americană permanentă pe teritoriul ei.

 

Bază permanentă americană și în România? Un subiect intens discutat 

 

2. Steagul Ro... (romania-sua-rachete_71333300.jpg)

Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN

România cunoaște și ea o prezență masivă a trupelor americane, peste 3.000 de soldați americani fiind dislocați în țara noastră, în regim rotativ, la Mihail Kogălniceanu.

O prezență militară a SUA în România e însă intens dezbătută.

Într-un interviu acordat recent pentru DefenseRomania, generalul american Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, ne-a precizat și el că e în favoarea unei asemenea decizii.

„Cred că ar fi o investiție foarte bună (n.r. - prezență permanentă americană în România). Chiar și din punct de vedere economic, din toate punctele de vedere. 

Eu obișnuiam să cred că e mai bine să avem un sistem rotativ, pentru că implica mai mult soldații care sunt dislocați prin rotație. Pot face multe antrenamente, stau în misiune timp de 6 luni, 9 luni, și apoi se întorc acasă. Dar dacă ar trăi aici, împreună cu familiile, ar intra într-un fel de ciclu normal”, a precizat Ben Hodges, care a adăugat că e nevoie însă de infrastructură, nu doar civilă, cât și militară inclusiv pentru întreținerea echipamentelor.

3. Sursă foto... (sua-romania-armata-romana-us-army-copy_54360500.jpg)

Sursă foto: DefenseRomania

O opinie identică e împărtășită de Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, tot într-un dialog exclusiv cu publicația noastră.

„Aveți dreptate (n.r. - întrebat dacă e nevoie de o prezență militară americană permanentă în România, în contextului războiului neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina). La Kogălniceanu (n.r. - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu) sunt în sistem rotativ 2-3 mii de soldați americani. Eu am crezut mereu că e necesar să fie mai multe trupe americane în România. Marea Neagră a fost neglijată în termeni de securitate mult timp.

Dar una din marile probleme în a avea mai multe trupe în România este infrastructura. Cum mutăm tancurile pe șosele, pe căi ferate, pe aerodromuri? Durează foarte mult”, ne-a precizat recent și Adrian Zuckerman.

CITEȘTE ȘI: Infrastructura României, în stare jalnică. Ben Hodges: Un ipotetic atac al Rusiei, respins cu costuri uriașe. Drumurile și căile ferate nu ajută Armata

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel