Baza militară permanentă a SUA în România? Zuckerman: Sunt achiziționate Himars, vor fi și Abrams și F-35, dar aveți o mare problemă

Transport american de tancuri principale de luptă Abrams. Foto: U.S. Army
EXCLUSIV
Transport american de tancuri principale de luptă Abrams. Foto: U.S. Army

Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a acordat DefenseRomania un interviu în care a vorbit inclusiv de starea Armatei României.

Întrebat în cadrul interviului dacă în România ar trebui să avem o bază militară permanentă a Statelor Unite ale Americii, pe modelul Poloniei, ambasadorul Adrian Zuckerman a evitat un răspuns clar, dar a subliniat faptul că încă de când era ambasadorul SUA în țara noastră a considerat că sunt necesare mai multe trupe americane.

Vorbind despre Armata României, ambasadorul Zuckerman a remarcat că în ultimii ani s-au făcut progrese majore în ceea ce privește tehnica de ultimă generație, România achiziționând sisteme Patriot, lansatoare Himars, baterii de coastă NSM și avioane F-16 Fighting Falcon, o decizie pe care o consideră foarte bună în contextul viitoarei achiziții de F-35 Lightning II, avioane de generația a V-a. 

Adrian Zuckerman, care consideră că e nevoie și de mai multe investiții americane în țara noastră, spune că marea problemă cu care ne confruntăm este infrastructura. Iar infrastructura pune piedici mari inclusiv zonei militare.

Aveți dreptate (n.r. - întrebat dacă e nevoie de o prezență militară americană permanentă în România, în contextului războiului neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina). La Kogălniceanu (n.r. - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu) sunt în sistem rotativ 2-3 mii de soldați americani. Eu am crezut mereu că e necesar să fie mai multe trupe americane în România. Marea Neagră a fost neglijată în termeni de securitate mult timp.

Dar una din marile probleme în a avea mai multe trupe în România este infrastructura. Cum mutăm tancurile pe șosele, pe căi ferate, pe aerodromuri? Durează foarte mult. România a demarat achiziții încă din perioada în care eram ambasador de rachete Patriot, sisteme HIMARS, baterii de coastă NSV, dar trebuie și elicoptere, avioane. Decizia e una bună de a achiziționa F-16 pentru a asigura tranziția către F-35. În ultimii ani au fost luate decizii bune pentru modernizarea forțelor armate, dar mai mulți oameni și echipamente aici ne duce la problema infrastructurii și mobilității militare. E foarte greu cu infrastructura de azi. Aici e o mare problemă a României”, consideră E.S. ambasadorul Adrian Zuckerman.

 

Infrastructura României, într-o stare jalnică

 

2. Mobilitate... (armata-transport-mobilitate-nato_13237600.jpg)

Mobilitate militară. Sursă foto: NATO

Și Ben Hodges, general american în retragere și fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, a comentat în această vară scenariul unui eventual atac rus asupra teritoriului României.

Generalul a ţinut să sublinieze în câteva cuvinte ca infrastructura din România este într-o stare jalnică, deoarece drumurile și căile ferate nu vor ajuta Forțele Armate Române sau pe cele ale NATO să se deplaseze rapid în teritoriu pentru a putea respinge un atac rusesc.

„Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari. E multă muncă în ceea ce privește șoselele și căile ferate pentru a permite deplasarea rapidă a vehiculelor grele”, a precizat generalul american pentru postul de televiziune Digi 24.

CITEȘTE ȘI: De ce e importantă Poarta Focșanilor. Gen. Bălăceanu: Unii colegi m-au criticat. O eventuală intrare a rușilor pe aici deschide două culoare cruciale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel