Modernizarea Armatei? Generalul Bălăceanu: România are din păcate tancuri T-55 în dotare. O decizie va trebui luată în program

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) și fost comandant al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, a trecut în revistă principalele nevoi cu care se confruntă Forțele Terestre Române, amintind că, din păcate, încă avem în dotare tancuri T-55. Un paradox, având în vedere că Forțele Terestre vor fi înzestrate cu tehnică modernă precum HIMARS sau Patriot.

În cadrul edițiilor anterioare ale emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, emisiune difuzată săptămânal, generalul Bălăceanu a făcut câteva referiri la Forțele Terestre Române.

Acesta a arătat că există programe de succes, precum HIMARS sau Patriot, programe datorită cărora Armata română e înzestrată cu tehnică de ultimă generație, dar există și programe care sunt în urmă și de care Forțele Terestre Române au mare nevoie. 

Forțele Terestre Române au câteva programe de succes. În primul rând programul HIMARS, unde avem destule comentarii pozitive legate de folosirea HIMARS în Ucraina, dar Forțele Terestre vor primi și sisteme Patriot, care nu sunt destinate doar Forțelor Aeriene.

Totodată, Forțele Terestre au început să fie înzestrate cu platforme de transport, cu autocamioane, cu anumită notă de producție în România”, precizează generalul (rtr.) Bălăceanu.

 

Modernizarea Armatei. Forțele Terestre au nevoie de drone, elicoptere și de programul de înzestrare cu tancuri. „Din păcate România are încă în dotare tancuri T-55”

 

Într-adevăr, un paradox dacă ne gândim că se achiziționează sisteme de ultimă generație precum HIMARS sau Patriot, dar Armata noastră are în dotare încă tancuri T-55.

Generalul (rtr.) Virgil Bălăceanu consideră că MApN va trebui să ia în următoarea perioadă o decizie în ceea ce privește programul tanc.

„În mod sigur Forțele Terestre așteaptă și noile sisteme de drone. E nevoie și de dezvoltarea sistemului de comandă și control pe care îl au în înzestrare și care e produs de o firmă cu capital românesc. În general, legat de sistemul de comandă și control, ar trebui să avem o concepție bine fundamentată cu privire la programele de comandă și control de tip întrunit. Astfel încât să putem integra nu doar sistemele de comunicații, dar și programele de comandă și control care sunt legate direct de sistemul de comunicații între categoriile de forță.

(...) 

Programul elicopter de luptă e un alt program în așteptare. Au fost mai multe discuții legate de acest program, dar pe de altă parte nu am luat o decizie cu privire la programul tanc. Noi am produs și am și modernizat tancul TR-85-800, în varianta TR-85M1 (n.r. - Bizonul). Dar din păcate Forțele Terestre mai au în dotare inclusiv tancuri T-55, pe care nici măcar ucrainenii nu le mai folosesc în condițiile în care au fost nevoiți să își introducă în luptă tot ceea ce aveau, atât în forțele active, cât și în stocurile de mobilizare ale Armatei Ucrainene”, a adăugat generalul (rtr.) Virgil Bălăceanu.

CITEȘTE ȘI: Ucraina nu ar accepta tancurile T-72 românești. Starea tancurilor nu permite României să urmeze strategia Poloniei

 

Programul „tanc”, o provocare pentru România

 

2. Sursă foto... (t-55-romaina_00504300.jpg)

Tancuri T-55, din dotarea Forțelor Terestre Române. Sursă foto: MApN

Azi, în pofida vârstei și a faptului că e depășit tehnic de platformele din actuala generație, TR-85 rămâne principalul tanc al Armatei noastre.

Programul de modernizare a tancurilor românești TR-85 la standardul TR-85M1 Bizonul a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO. 

„Sunt provocări care stau în fața Armatei României, provocări care țin seama de fondurile care se alocă. Ele vor fi mai mari, de 2.5% din PIB, dar trebuie să avem în vedere ca aceste cheltuieli, care vin în definitiv din buzunarul contribuabilului, să se reîntoarcă și în economia românească, cu precădere în industria națională de apărare prin protejarea industriei de apărare, respectiv firmele de stat și private cu capital românesc”, a conchis generalul (rtr.) Bălăceanu, în analiza sa despre modernizarea Forțelor Terestre Române.

CITEȘTE ȘI: Tancurile americane Abrams - următorul pas al României?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel