Premierul Ciucă, discuții despre programul înzestrare cu Piranha V. Tancurile americane Abrams - următorul pas al României?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere la Palatul Victoria cu o delegație condusă de la cel mai înalt nivel al companiei General Dynamics. Discuțiile au vizat programul de transportoare blindate Piranha V produse de Mowag GmbH, parte a General Dynamics European Land Systems (GDELS).

În cursul zilei de ieri, un foarte scurt comunicat al Guvernului precizeaza că premierul Nicolae Ciucă „a primit, la Palatul Victoria, delegația General Dynamics European Land System Romania(GDELS)”.

În cadrul întâlnirii, a fost subliniată importanța programului aflat în derulare, pentru coerenta  procesului înzestrării. În acest context, a fost reliefată nevoia de întărire a capabilităților industriei de apărare și de modernizare a echipamentelor militare, acestea reprezentând elemente cheie pentru asigurarea securității regionale.

Totodată, atragerea proiectelor R&D este o prioritate, mai ales prin prisma dezvoltării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Totodată, premierul a subliniat că „trebuie să întărim industria de apărare, iar pentru asta avem nevoie de parteneri cu experiență solidă și dovedită”.

Guvernul a amintit că Uzina Mecanică  București, în parteneriat GDELS, a început producția de vehicule blindate Piranha 5, în urma semnării acordului de colaborare în martie 2022.

În urma acestui acord, peste 220 de vehicule Piranha 5 vor fi construite în România, alături de întregul sistem operațional necesar pentru utilizarea acestora.

Comunicatul Executivului nu precizează alte detalii privind discuțiile. 

 

„Abrams pentru România?”

 

Sesizăm însă din imaginile publicate de Guvernul român că delegația a fost formată din nume foarte grele ale industriei precum Alfonso Ramonet, președintele General Dynamics European Land Systems, dar și  Mark Roualet, Vice President - Combat Systems of General Dynamics - unul din principalii conducători ai gigantului american.

1. Mark Roual... (mark-roualet--vice-president---combat-systems-of-general-dynamics-alfonso-ramonet_09114200.jpg)

Mark Roualet, Vice President - Combat Systems of General Dynamics și Alfonso Ramonet, președintele General Dynamics European Land Systems, la întrevederea cu Nicolae Ciucă, premierul României. Foto: Guvernul României

Dacă discuțiile s-au rezumat doar la programul Piranha V, ori au avansat și spre tancurile Abrams, rămâne un mister.

Cert e că în zona industriei de apărare s-au înmulțit zvonurile cu privire la interesul României pentru tancuri americane Abrams și despre contacte între București și partea americană, reprezentată de producător și Departamentul Apărării al SUA.

Nu în ultimul rând, extrem de sugestiv, în cadrul expoziției Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022, la standul celor de la General Dynamics, unde americanii au prezentat mașina de luptă a infanteriei ASCOD, un panou special a atras numeroase priviri, panou pe care se putea citi mesajul, sub un imaginea unui tanc american: „Abrams pentru România”.

Potrivit informațiilor noastre, în ceea ce privește contactele, nu iese fum fără foc.

 

Despre înzestrare cu transportoare blindate Piranha V

 

Piranha V vor fi construite în România în baza unui acord de tip joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), semnat la mijlocul lunii martie în prezența premierul Nicolae Ciucă şi ministrului Economiei, Florin Spătaru, alături desigur de reprezentanții celor două companii.

România a demarat programul esenţial de înzestrare 'Transportor blindat pentru trupe 8x8' în urma căruia marele câștigător a fost Piranha V. Programul a fost iniţiat în noiembrie 2017 prin Hotărâre a Guvernului României, prin care erau aprobate circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

CITEȘTE ȘI: Blindate slovace Piranha V, made în Romania? Slovacia a cerut informații despre Piranha V, într-un contract gigant

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel