Ministrul Spătaru, la Avioane Craiova după vizita la Aerostar Bacău. „Reiterez ideea unui produs românesc”

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Vasile Dîncu @OfficialFacebook - Fost ministrul al Apărării Naționale a României
Sursă foto: Vasile Dîncu @OfficialFacebook - Fost ministrul al Apărării Naționale a României

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a fost prezent într-o deplasare în județul Dolj, unde a efectuat o vizită oficială la una dintre companiile din subordine, Avioane Craiova S.A., societate din industria de apărare, care are ca obiect de activitate proiectare și producția de avioane militare, servicii pentru aviația civilă, reparații aeronautice.

„În urmă cu ceva timp am fost în vizită la câteva companii private din industria aeronautică, din județul Bacău. Astăzi vizităm o companie de stat, Avioane Craiova. Vreau să reiterez ideea pe care am lansat-o la Băcău: Industria aeronautică românească are un viitor! România are tradiție în construcția de avioane și îmi doresc să reiniţializăm cercetarea/dezvoltarea în domeniul aeronauticii, astfel încât să avem un produs românesc.

Putem avea industrie de apărare în România, putem dezvolta capabilităţi pentru industria aeronautică şi să promovăm acest sector și să devenim un jucător important la nivel european şi la nivel regional”, a spus Florin Spătaru, ministrul economiei.

La Avioane Craiova, ministrul economiei a vizitat Secția Structuri Aeronautice și Procese Speciale și a Secției Montaj și Întreținere Aeronave, unde a discutat cu o parte dintre angajați despre condițiile de muncă și despre activitate. De asemenea, demnitarul a participat atât la prezentarea statică aeronavei IAR-99 Șoim, cât și la o demonstrație de zbor a aeronavei, care a avut loc la Aeroportul din Craiova.

Amintimcă în anul 2020, CSAT a aprobat un program care vizeza întreprinderea de avioane și care urmărea modernizarea IAR 99 Soim, astfel încât să poată să fie utilizat ca un antrenament pentru piloții de F-16, operate de aviația militară română, precum și menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

De asemenea, Avioane Craiova şi Romaero au semnat, în anul 2021, un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în perspectiva achiziţiilor făcute de MApN, iar compania israeliană s-a angajat să realizeze un transfer de tehnologie în favoarea firmelor româneşti.

 

Pe hârtie, industria de apărare are proiecte ambițioase

 

De precizat că în luna februarie ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul unei vizite la Aerostar Bacău, a declarat că intenționează să aducă la aceeași masă industria aeronautică pentru un ambițios proiect de țară: O aeronavă românescă care să intre inclusiv pe piața mondială.

Grigore Filip, directorul general al Aerostar Bacău, nu crede că România poate discuta în prezent de un proiect de țară în cadrul căruia ar dezvolta un nou avion, dar e posibilă modernizarea IAR-99 și dezvoltarea unui produs nou. Iar piața avioanelor de școală și antrenament va fi foarte atractivă în următorii 10 ani.

CITEȘTE CONTINUAREA: Modernizarea radicală a IAR-99, proiect de țară în România? În 7 ani programul ar putea fi finalizat și disponibil și pentru Armata română

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel