Ministerul Apărării demontează un fake news pe Facebook. Ştire falsă despre doi soldați români morți în Afganistan

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministerul Apărării Naționale a demontat pe Facebook o știre falsă, care susținea că doi militari români au murit în Afganistan. De fapt, fotografia era veche de 3 ani, iar textul știrii era vechi de 6 ani. „Genul acesta de știri false pot afecta emoțional militarii Armatei României”, arată MApN.

Imaginea cu sicriele a doi militari români decedați în urmă cu trei ani, a însoțit textul: " Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale (MApN) au transmis, luni, condoleanțe familiilor celor doi militari romani care au murit, duminica noapte, în misiune în Afganistan".

Reacția MApN:

"Astăzi ne-am confruntat cu o știre falsă, al cărei conţinut a depăşit puterea noastră de înţelegere! De aceea, vrem să v-o prezentăm și dumneavoastră! Este o lecţie din care credem că avem cu toţii de învăţat!

Pe o pagină neverificată de Facebook și neasumată, care are denumirea "Armata Română, membră NATO" a fost publicată ştirea: "Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale (????) au transmis, luni, condoleanțe familiilor celor doi militari români care au murit, duminică noapte, în misiune în Afganistan".

La două ore de la publicare, postarea a avut aproape 100 de reacții, 24 de comentarii și 14 distribuiri...
Induși în eroare de știrea falsă, prietenii paginii, în comentariile lor, își exprimau compasiunea față de militarii decedați și transmiteau condoleanțe familiilor acestora.

Pentru a-i da credibilitate, știrea falsă foloseşte o fotografie veche de pe site-ul MApN, de la tragicul incident din 7 mai 2016, în care şi-au pierdut viaţa doi Eroi ai României, slt (pm) Iulian Dumitrescu şi slt (pm) Adrian Vizireanu!
Ne întrebăm cum pot fi atât de iresponsabili cei care au făcut această postare? şi îi întrebăm...

Nu vă gândiți că militarii noştri care ne reprezintă în teatrele de operaţii au familii acasă, părinți, soții, copii... De ce vă jucați cu sentimentele lor?

Nu înțelegem care este scopul acestei postări! Această pagină nu are nicio legătură cu Armata României, cu militarii care ne reprezintă cu cinste și sacrificii în teatrele de operații.

Considerăm această postare ?????????????̆ şi am solicitat administratorilor paginii să șteargă postarea și să schimbe denumirea paginii, scoțând sintagma Armata României din titlu, folosită ?????? de către aceștia".

Context. Pagina falsă "Armata Română, membră NATO" este extrem de activă și postează informații din teatrele de război greu de verificat de către cititori.

De asemenea, pagina le cere celor care o urmăresc să își spună părerea despre Armata Română sau despre necesitatea de a fi obligatorie sau nu, dar și despre înzestrarea armatei și multe altele. Pentru credibilitate, folosește fotografii credibile existente în mediul online.

Informațiile reale și false sunt amestecate. De exemplu, în octombrie 2018, a fost postată o informație seacă despre un tânăr soldat român care a salvat cinci oameni dintr-o casă în flăcări din Cottbus, Germania. Informația nu poate fi verificată pentru că nu mai apare nicăieri altundeva. În schimb, informații legate de un eșec al forțelor de luptă slovene, declarate inapte de luptă, apar în toată presa.

La informațiile de contact, pagina are numele "mitapetrut" și mențiunea "Se referă la orice faza ce o face armata Romana". Pagina a fost creată în 25 ianuarie 2016.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel