Militarii ucraineni care iau cu asalt malul estic al Niprului se tem că misiunea lor este fără speranță

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldații ucraineni navighează cu bărci către malul de est al râului Nipro, ocupat de ruși, din regiunea Herson, pe 14 septembrie 2023. Sursa Foto: Kostiantyn Liberov/Getty Images).
Soldații ucraineni navighează cu bărci către malul de est al râului Nipro, ocupat de ruși, din regiunea Herson, pe 14 septembrie 2023. Sursa Foto: Kostiantyn Liberov/Getty Images).

Forțele Armate Ucrainene sunt angajate în ultimele luni în desfăşurarea mai multor misiuni de luptă pe malul estic al râului Nipru, confruntându-se cu provocări precum navigarea prin teren mlăștinos și întâlnirea cu rămășițele soldaților decedați. Mortierele sunt primele lucruri care îi întâmpină pe soldații ucraineni care sunt suficient de norocoși să reușească să treacă cu viață râul Nipru.

Există operațiuni militare în curs de desfășurare, inclusiv crearea și menținerea unor fortărețe pe malul stâng al Niprului. Rapoartele indică faptul că eforturile Rusiei de a alunga forțele ucrainene de pe malul estic nu au avut succes, iar ucraineni susțin că au reușit să mențină teritoriile recent eliberate, în special pe malul estic al Niprului.

Oricât de discrete ar încerca să fie micile unități ucrainene care incearca sa ajunga pe malul stâng al Niprului, nu este greu pentru forțele rusești care dețin malul estic să le vadă venind.

Dronele rusești sunt mereu la vânătoare, motoarele bărcilor folosite de ucraineni sunt zgomotoase, iar locurile potrivite pentru debarcarea trupelor sunt puține.

Odată ce ucrainenii sunt reperați, rușii fie îi urmăresc cu drone de tip FPV, fie aruncă mortiere asupra lor. Cadavrele pierdute în râu sunt aproape imposibil de recuperat, spun soldații.

 

O operațiune mică, dar cu miză mare

 

A reuși să traversezi este doar începutul. Să străbați sute de metri prin mlaștini și apă până la genunchi, fără acoperire de mortiere, artilerie, tancuri, drone și avioane, este aproape la fel de înfricoșător.

Soldații ucraineni mențin distanța unul față de celălalt, astfel încât cel puțin unul dintre ei să supraviețuiască pentru a solicita o evacuare.

Toate aceste riscuri sunt în slujba a ceea ce soldații numesc o operațiune mică, dar cu miză mare, de sondare a fortificațiilor rusești de pe malul estic al celui mai mare râu din Ucraina, cu o lățime a albiei de aproximativ un kilometru în părțile sale sudice.

După aproape jumătate de an de la începerea operațiunilor care au presupus atacarea zonelor ocupate de rusi, Ucraina a reușit să asigure un cap de pod subțire și lung de-a lungul coastei, cu o lățime care variază de la 2,5 kilometri la 300-500 de metri în unele locuri, potrivit soldaților și ofițerilor intervievați de Kyiv Independent.

Zonele din apropierea satului distrus Krinki sunt cele în care Ucraina a obținut cel mai mare succes, pătrunzând la aproximativ 2,5 kilometri de coasta râului, potrivit soldaților. Ei au nevoie de artilerie cu rază lungă de acțiune și de sprijin cu rachete, dar și de o apărare aeriană puternică pentru a înainta mai mult, dar dispun de prea putine astfel de arme în zona de sud a frontului, potrivit soldaților ucraineni.

Chiar și menținerea capului de pod existent necesită ca soldații să își asume riscuri enorme, deoarece muniția, dronele, bărcile și alte echipamentele sunt în număr insuficient. Mulți dintre ei au numit acest lucru "sinucidere".

"Traversarea râului este practic imposibilă", a declarat Oleh, un operator de drone în vârstă de 32 de ani, care observă liniile ferme de apărare rusești de pe malul vestic.

"Ajungi pe cealaltă parte (a râului Nipru), și apoi ce urmează? Ce pot face ei (soldații ucraineni)? Nu poți să mergi înainte pentru că rușii sunt acolo, înapoi nu din cauza apei."  

Întărirea malului estic este dificilă. Nu ai timp să sapi și nu prea are rost să sapi - poți coborî doar jumătate de metru înainte de a da de apă.

Recunoscând că orice progres pe malul estic este deocamdată nerealist, mai ales din cauza lipsei de armament greu, mulți soldați și ofițeri ucraineni consideră că operațiunea reprezintă mai mult un efort al Ucrainei de a arata un oarecare progres aliaților occidentali.

Observând teatrul politic de la distanță și moartea în proximitate, soldații spun că sunt răniți de faptul că viețile lor sunt puse în pericol pentru ceea ce ei spun că percep ca fiind o "decizie politică" de a avea un succes simbolic pe câmpul de luptă.

,,Oamenii sunt uciși pentru a se agăța de ruine", a declarat sergentul ucrainean Petro, în vârstă de 47 de ani, care conduce un pluton de informații radio de aproximativ 20 de oameni din cadrul Brigăzii 38 de Pușcași.

După ce contraofensiva foarte așteptată din vara anului 2023 nu și-a atins obiectivele, politicienii ucraineni și occidentali au folosit acest mic cap de pod pentru a colporta speranțe aliaților lor într-un război static.

Aceasta coincide cu noile promisiuni de ajutor militar pentru Ucraina în perioada august-octombrie 2023, care au atins cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei la scară largă, cu o scădere de 87% de la an la an, potrivit Institutului Kiel, care urmărește ajutorul acordat Ucrainei.

"Împotriva tuturor șanselor, forțele de apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng (estic) al Niprului", a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andri Iermak, în timpul vizitei sale din noiembrie în SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel