Mesaj cu manta pentru Moscova: Congresul SUA a adoptat o lege care interzice președintelui să se retragă unilateral din NATO

Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook

Ca parte a Legii Bugetului Apărării cunoscută sub numele de NDAA, Congresul SUA a aprobat o măsură care interzice chiar și viitorilor președinți să părăsească NATO în mod unilateral, adică fără acordul Congresului.

Posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă anul viitor a provocat îngrijorare în cercurile diplomatice europene în ultimele luni, scrie NYT.

Potrivit publicației The Hill, măsura care se regăsește în Legea Bugetului Apărării adoptată de Congres (NDAA - National Defense Authorization Act) a fost sprijinită de senatorii Tim Kaine și Marco Rubio, democrat și, respectiv, republican, iar senatorii au spus că demonstrează „sprijinul american pentru Alianță, care este piatra de temelie a securității naționale (SUA)” și „trimite un semnal puternic către regimuri autoritare din întreaga lume că lumea liberă rămâne unită”.

Este de așteptat ca întreg pachetul cuprins în NDAA, inclusiv măsura ce prevede ”coordonarea” acțiunilor prezidențiale privind retragerea din NATO cu votul Congresului, să fie semnat de președintele Joe Biden.

Poziția SUA în NATO a fost criticată în perioada petrecută la Casa Albă de fostul președinte și acum probabil candidatul republican pentru următoarele alegeri, Donald Trump.

Încă din 2000, Trump scria în cartea sa „The America We Deserve” că „retragerea din Europa ar economisi pentru țara sa milioane de dolari pe an”, amintea The New York Times (NYT).

În calitate de președinte în 2018, Trump a pus deja la îndoială articolul 5 al Alianței - cheia de boltă a Tratatului privind apărarea comună - punând la îndoială dacă SUA ar trebui să participe la apărarea unui stat mic precum Muntenegru, care se află la mii de kilometri distanță. Trump a criticat, de asemenea, că partenerii europeni ai Alianței nu își îndeplinesc angajamentul de a cheltui cel puțin două procente din PIB pentru apărare.

Dealtfel,Trump nu și-a făcut prea clară poziția sa față de NATO în timpul noii sale campanii prezidențiale și afirmă pe site-ul său de campanie: „Trebuie să finalizăm procesul de reevaluare fundamentală a scopului și misiunii sale NATO, care a fost inițiat de administrația mea (2016 - 2020, n.r.)."

Cheltuielile pentru apărare din acest an sunt semnificativ mai mari decât în ​​2014 pentru marea majoritate a celor 31 de state membre ale Alianței, dacă ne uităm pe datele Alianței. După ce anul trecut a început invadarea Ucrainei de către Rusia, aproximativ 20 de state europene au anunțat că își vor majora bugetele pentru apărare.

La rândul său, România intenționează să aloce 2,5% din PIB pentru apărare, așa cum a declarat și ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel