Marocul și Algeria, doi vecini rivali, alocă sume uriașe pentru armament modern

Nicolae Iordan |
Data publicării:
F-16, Maroc, sursă foto: Image credit: Carl Richards. Courtesy Lockheed Martin via The Aviationist
F-16, Maroc, sursă foto: Image credit: Carl Richards. Courtesy Lockheed Martin via The Aviationist

Ostilitățile dintre Maroc și Algeria au luat o nouă dimensiune în ultimele luni, în special în ceea ce privește chestiunea Saharei Occidentale. Deși relațiile dintre cele două „țări surori” nu au fost niciodată lipsite de probleme, răcirea acestora din ultima perioadă a creat premisele apariției unui conflict real.

Canalul american de televiziune în limba arabă "Al Hurra" a transmis ieri, pe 5 martie, un material al cărui titlu surprinde foarte bine realitatea dintre cele două țări: "Marocul și Algeria ... un război mort cu tranzacții majore cu armament pentru cele două țări".

Problema Saharei Occidentale a revenit în prim plan după ce, pe fondul unei curse acerbe a înarmărilor între Rabat și Alger, fostul președinte american, Donald Trump, a recunoscut suveranitatea Marocului asupra acestui teritoriu.            

"Africa Report" a evidențiat tranzacțiile cu armament ale celor două țări. Armatele din Algeria și Maroc sunt clasate pe locul doilea și respectiv cinci în Africa, iar Rabatul și Algerul alocă în prezent sume uriașe pentru achiziționarea celor mai noi echipamente militare.

 

Maroc a achiziționat Patriot și două radare Ground Master 400 

 

Marocul a achiziționat, în ianuarie 2021, sistemul american de apărare antiaeriană Patriot. Rabatul consideră că sistemul va închide o gaură majoră și îl va pune într-o poziție mai bună față de Alger, care și-a echipat armata cu sisteme rusești S-300 SAM.

Marocul a achiziționat, de asemenea, două radare Ground Master 400 de la producătorul francez Thales, devenind astfel proprietarul a cinci astfel de sisteme și și-a anunțat intenția de a obține șapte radare de la compania americană Lockheed Martin.

Algeria are o gamă largă de sisteme radar de înaltă calitate, cum ar fi Rezonans-NE fabricate în Rusia și YLC-8B de producție chineză.

Armata algeriană este înzestrată în special cu avioane de luptă Suhoi, în timp ce Marocul este dotat cu avioane americane F-16.

 

Tensiunile dintre Algeria și Maroc au crescut dramatic

 

Tensiunile dintre Algeria și Maroc au crescut dramatic în ultimele luni, fără precedent în ultimii 45 de ani. Marocul critică sprijinul Algeriei pentru Frontul Polisario, care cere independența Saharei de Vest, care a fost o colonie spaniolă, în timp ce Algerul susține că sprijină dreptul unui popor la autodeterminare.

Conflictul dintre Maroc și Frontul Polisario continuă de zeci de ani asupra Saharei de Vest, pe care Organizația Națiunilor Unite o clasifică drept "teritorii non-autoguvernante".

Marocul, care controlează 80% din suprafața Saharei Occidentale, propune ca regiunii să i se acorde autonomie sub suveranitatea sa, în timp ce Frontul Polisario solicită organizarea unui referendum pentru autodeterminare sub auspiciile Națiunilor Unite.

Negocierile privind Sahara Occidentală, sponsorizate de Organizația Națiunilor Unite și la care participă și Algeria și Mauritania, s-au blocat în primăvara anului 2019.

Foarte probabil, nici Marocul, nici Algeria nu vor să se ajungă la un conflict militar real și deplin, deoarece ar avea consecințe dezastruoase pentru ambele părți. Dar istoria arată că țările nu au întotdeauna un control complet asupra amplorii propriei agresiuni, deoarece escaladări aparent minore au degenerat rapid în trecut.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel