China a testat şase rachete balistice anti-navă în Marea Chinei de Sud

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

China a trimis un avertisment dur Occidentului după ce armata sa a lansat şase rachete balistice anti-navă (ASBS) în disputata Mare a Chinei de Sud, potrivit Express.co.uk.

Testele maritime au fost desfăşurate în perioada 29-30 iunie, la doar câteva zile după ce preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul american Donald Trump în marja summitului G20 din Japonia cu scopul de a relaxa relaţiile tensionate dintre SUA şi China. Nu se ştie dacă statul chinez a testat aceste rachete împotriva unor nave fictive sau a altor ţinte, însă măsura a fost condamnată de Washington, precizează Epoch Times.

Deşi nu exista precizări clare cu privire la ce model de rachete a testat China, publicaţia The Diplomat menţionează că a ar putea fi vorba, cel mai probabil, de rachete de tip DF-21D - mult timp cunoscute sub numele de "ucigașe de portavioane", - și varianta anti-navă a DF-26, o rachetă mult mai lungă.

DF-21D are o rază de acţiune de aproximativ 1.500 km, iar DF-26 o rază de acţiune de 4.000 km - care este şi supranumita “distrugătorul Guamului”, deoarece poate lovi teritoriul insular micronezian american, unde SUA are câteva baze militare.

Locotenent-colonelul Dave Eastburn, purtător de cuvânt al Pentagonului, a descris testele ca fiind "stânjenitoare" şi a precizat că nu a respectat promisiunea preşedintelui Xi Jinping, din 2015, de a demilitariza apele respective. Eastburn a susţinut: ,,Pentagonul are cunoştinţă de lansarea rachetei chineze din structurile artificiale situate în Marea Chinei de Sud, în apropierea Insulelor Spratly".

Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării al SUA, a afirmat: ,,Militarizarea de către China avanposturilor disputate din Marea Chinei de Sud reprezintă o încălcare a angajamentului făcut de preşedintele Xi în 2015 de a nu se implica în astfel de activităţi''.

,,[Testele] sunt provocatoare, complică rezolvarea paşnică a disputelor, ameninţă securitatea altor naţiuni şi subminează stabilitatea regională".

Armata chineză a insistat că testarea rachetelor a făcut parte dintr-un "exerciţiu de pregătire" şi nu a vizat nicio ţară.

Un purtător de cuvânt al armatei chineze a declarat ziarului Global Times, care este publicat de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez: ,,Potrivit planului anual de pregătiri, Comandamentul sudic al Armatei de Eliberare a Poporului a desfăşurat recent teste cu muniţie reală în apropierea insulei Hainan. Acest exerciţiu de pregătire nu a vizat nicio ţară în mod special".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel