China a testat şase rachete balistice anti-navă în Marea Chinei de Sud

S.I. Catalin / 16 iul 2019 / 17:38

China a trimis un avertisment dur Occidentului după ce armata sa a lansat şase rachete balistice anti-navă (ASBS) în disputata Mare a Chinei de Sud, potrivit Express.co.uk.

Testele maritime au fost desfăşurate în perioada 29-30 iunie, la doar câteva zile după ce preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul american Donald Trump în marja summitului G20 din Japonia cu scopul de a relaxa relaţiile tensionate dintre SUA şi China. Nu se ştie dacă statul chinez a testat aceste rachete împotriva unor nave fictive sau a altor ţinte, însă măsura a fost condamnată de Washington, precizează Epoch Times.

Deşi nu exista precizări clare cu privire la ce model de rachete a testat China, publicaţia The Diplomat menţionează că a ar putea fi vorba, cel mai probabil, de rachete de tip DF-21D - mult timp cunoscute sub numele de "ucigașe de portavioane", - și varianta anti-navă a DF-26, o rachetă mult mai lungă.

DF-21D are o rază de acţiune de aproximativ 1.500 km, iar DF-26 o rază de acţiune de 4.000 km - care este şi supranumita “distrugătorul Guamului”, deoarece poate lovi teritoriul insular micronezian american, unde SUA are câteva baze militare.

Locotenent-colonelul Dave Eastburn, purtător de cuvânt al Pentagonului, a descris testele ca fiind "stânjenitoare" şi a precizat că nu a respectat promisiunea preşedintelui Xi Jinping, din 2015, de a demilitariza apele respective. Eastburn a susţinut: ,,Pentagonul are cunoştinţă de lansarea rachetei chineze din structurile artificiale situate în Marea Chinei de Sud, în apropierea Insulelor Spratly".

Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării al SUA, a afirmat: ,,Militarizarea de către China avanposturilor disputate din Marea Chinei de Sud reprezintă o încălcare a angajamentului făcut de preşedintele Xi în 2015 de a nu se implica în astfel de activităţi''.

,,[Testele] sunt provocatoare, complică rezolvarea paşnică a disputelor, ameninţă securitatea altor naţiuni şi subminează stabilitatea regională".

Armata chineză a insistat că testarea rachetelor a făcut parte dintr-un "exerciţiu de pregătire" şi nu a vizat nicio ţară.

Un purtător de cuvânt al armatei chineze a declarat ziarului Global Times, care este publicat de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez: ,,Potrivit planului anual de pregătiri, Comandamentul sudic al Armatei de Eliberare a Poporului a desfăşurat recent teste cu muniţie reală în apropierea insulei Hainan. Acest exerciţiu de pregătire nu a vizat nicio ţară în mod special".

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy