Marea Neagră este un punct de importanţă strategică: Marea Britanie, pact pe 10 ani privind asumarea unor angajamente de securitate navală pentru Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava de patrulare OPV Trent a Marinei Regale a Marii Britanii în Marea Neagră, la 7 iulie 2021, în timpul manevrelor militare navale Sea Breeze 2021.
Nava de patrulare OPV Trent a Marinei Regale a Marii Britanii în Marea Neagră, la 7 iulie 2021, în timpul manevrelor militare navale Sea Breeze 2021.

În următoarele săptămâni, Ucraina și Regatul Unit intenționează să semneze un pact de securitate pe 10 ani, în cadrul căruia Marea Britanie își va folosi experiența militară navală pentru a ajuta Ucraina să-şi pună în aplicarea strategia privind Marea Neagră, a relatat The Telegraph pe 18 decembrie, citând surse militare britanice anonime. Memorandumul de înțelegere (MoU) se va angaja să "mențină Kievul în lupta" împotriva Rusiei prin furnizarea de sprijin militar axat pe mijloace navale, precum și prin ajutor financiar și schimbul de informații.

Ucraina a înregistrat un succes remarcabil în lupta să împotriva Flotei ruse din Marea Neagră de la începutul invaziei la scară largă, scufundând nava amiral Moskva și lovind posturi de comandă aflate în zonele ocupate de Rusia în Ucraina.

Ministrul britanic al Forțelor Armate, James Heappey, a declarat în octombrie că atacurile Ucrainei împotriva Flotei ruse din Marea Neagră au dus la o "înfrângere funcțională" a marinei rusești.

Memorandumul de înțelegere va conține prevederi pentru îmbunătățirea capacităților navale prin furnizarea de nave, echipamente, rachete cu baza navală, cum ar fi Brimstone, și instruirea forțelor navale ucrainene.

Documentul va conține, de asemenea, promisiuni privind o garanție de securitate pentru a descuraja Moscova în cazul în care aceasta ar intenționa să atace din nou, inclusiv prin intensificarea livrărilor de arme și reimpunerea de sancțiuni.

Potrivit publicației, oficialii britanici le-au spus omologilor lor ucraineni că Regatul Unit se va concentra pe consolidarea capacităților maritime ale Ucrainei ca parte a memorandumului de înțelegere planificat.

Livrările de arme se vor concentra pe asigurarea faptului că forțele ucrainene vor deveni mai "interoperabile" cu NATO pentru a acționa ca un factor de descurajare pe termen lung împotriva unor viitoare atacuri. Schimbul de informații este unul dintre elementele-cheie ale memorandumului de înțelegere, au declarat oficialii.

,,Continuăm să lucrăm îndeaproape cu Ucraina pentru a-i oferi sprijinul militar, diplomatic și economic de care are nevoie până la sfârșitul acestui război și dincolo de el", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

Forțele armate britanice vor promite, de asemenea, să mențină programul de pregătire al Operațiunii Interflex, care a antrenat peste 30.000 de recruți ucraineni.

 

Cum răspunde Ucraina prezenţei militare navele ruse în Marea Neagră?

 

Recunoscând importanța strategică a Mării Negre, strategia militară a Ucrainei se concentrează pe contracararea acțiunilor Rusiei în regiune, pe protejarea țărmurilor sale și pe protejarea porturilor cheie.

Ucraina combină utilizarea de echipamente avansate și de generație mai veche cu tactici inovatoare care presupun utilizarea de drone și nave de suprafață fără echipaj pentru a contracara dominația rusă în Marea Neagră.

Printre obiectivele Ucrainei se numără asigurarea unei treceri sigure pentru navele sale cu cereale, pregătirea pentru recuperarea Crimeei și asigurarea faptului că Rusia se confruntă cu o puternica rezistență în Marea Neagră.

În ciuda provocărilor, strategia Ucrainei, care combina utilizarea de drone navale, rachete și mine navale, s-a dovedit eficientă, punând Rusia în defensivă. De asemenea, cu sprijinul aliaților, Ucraina urmărește să protejeze securitatea maritimă și pe cea a exporturilor de cereale în Marea Neagră.

În concluzie, Ucraina a demonstrat o capacitate navală surprinzătoare în Marea Neagră, protejându-și în mod eficient țărmurile și transportul maritim, descurajând în același timp potențialele amenințări din partea flotei ruseşti.

În pofida provocărilor cu care se confruntă pe uscat, strategia Ucrainei privind Marea Neagră, fără a avea o flotă de nave, rămâne dinamică, demonstrând adaptabilitate în fața celei de-a două cea mai mare forţă navală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel