Marea Britanie va participa cu avioane Typhoon la apărarea spațiului aerian al României și al NATO în zona Mării Negre

Cătălin Costea |
Data publicării:

Forțele Aeriene Regale (Royal Air Force - RAF) din Marea Britanie au început transferul de personal și echipamente în cadrul activității de pregătire a unei noi misiuni de poliție aeriană a NATO în România.

Personalul din Escadrila 1 Logistică expediționară și Escadrila 2 Transport mecanizat au pregătit și transportat echipamentele și materialele necesare sprijinului avioanelor Typhoon care vor fi dislocate în această vară pentru a îndeplini misiunea de Poliție Aeriană Întărită a NATO în regiunea Mării Negre.

Potrivit site-ului Royal Air Force (raf.mod.uk), ”misiunea RAF NATO este cunoscută sub denumirea militară “Operația Biloxi” și reprezintă prima operație majoră pentru noua Forță de Suport a RAF, din care fac parte unitățile A4 Force Elements”, responsabile pentru transferul echipamentelor militare peste granițe, pregătirea și susținerea misiunii.

RAF precizează că personalul genistic și de logistică al Forței de Suport va fi instalat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, iar echipamentele și materialele vor fi transferate atât aerian, cât și naval.

În timp ce Escadrila 2 Transport mecanizat va transporta echipamentul în portul militar din Marchwood, o echipă din Escadrila 1 Logistică expediționară se asigură că toate kiturile sunt pregătite corespunzător. De asemenea, mai mulți reprezentanți militari participanți la activități au declarat că au fost pregătite toate materialele necesare RAF pentru această misiune, inclusiv vehiculele specializate pentru aerodrom și asigurarea supravegherii transportului către România.

2. -imagine fara descriere- (camion-royal-air-force_41362000.jpeg)

“Este cea mai mare sarcină a noastră din acest an și am fost implicați de la început, pregătind și ambalând tot kitul pentru transportul pe calea aerului și pe mare”, a declarat sergentul Markham, care a fost implicat în activitățile logistice ale mai multor misiuni NATO de poliție aeriană.

Comentariul autorului: RAF au mai participat la această misiune în perioada mai - august 2018, cu patru avioane Typhoon și 150 de persoane, pentru a întări misiunile de poliție aeriană pe care România le asigura la acel moment doar cu avioanele MiG-21 LanceR.

Este interesant de urmărit care va fi durata misiunii din acest an, întrucât ultimele două participări externe au diferit ca perioadă. Canada a sprijinit această misiune din România timp de patru luni, în perioada septembrie-decembrie 2020, cu șase aeronave CF-188 Hornet, în timp ce următoarea participare, a Spaniei, cu șase aeronave Typhoon, a durat doar două luni, în perioada februarie - martie 2021.

Dacă și misiunea britanică va avea durata de două luni, s-ar putea înțelege că, după operaționalizarea (cel puțin a) lotului de 12 aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România în perioada 2016-2017 și introduse în serviciul de luptă în martie 2019, partenerii NATO își reduc duratele misiunilor se sprijin aerian  în România.

În prezent Serviciul de Poliție Aeriană Întărită din zona de responsabilitate a României este asigurat exclusiv de țara noastră, cu aeronavele F-16, “prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană, sub comanda NATO”, conform MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel