Potrivit ziarului, în acest scop vor fi folosite sute de drone subacvatice. Sistemul de supraveghere subacvatică la scară largă a fost numit Lura și a fost dezvoltat de compania germană de tehnologie de apărare Helsing.
Modelul AI, antrenat pe caracteristicile acustice ale diferitelor nave, submarine și viață marină, va fi utilizat pe vehiculele autonome SG-1 Fathom. Acestea au fost dezvoltate de compania britanică Blue Ocean și au fost inițial destinate observării balenelor și a fundului mării.
Dronele Lura pot distinge două nave din aceeași clasă una de cealaltă datorită celor mai mici diferențe în caracteristicile acustice ale fiecărei nave
Drone subacvatice drone subacvatice Lura și SG-1 Fathom. Photo source: Helsing
După cum susține The Times, Lura poate distinge două nave din aceeași clasă una de cealaltă datorită celor mai mici diferențe în caracteristicile acustice ale fiecărei nave.
Co-fondatorul Helsing, Gundbert Scherf, a subliniat într-un comentariu pentru ziar, “necesitatea de a folosi noile tehnologii pentru a ține pasul cu amenințările la adresa infrastructurii critice, a resurselor de apă și a stilului de viață”.
Un alt angajat al Helsing, Niall Cartwright, a spus că o singură instalație nu poate face mare lucru, dar că acestea sunt atât de simple și ieftine încât pot fi folosite câteva mii în același timp.
El a adăugat că astfel de tactici ar putea face ca zonele maritime cheie pentru Marea Britanie să fie zone cu risc ridicat pentru submarinele rusești.
Dispozitivele sunt propuse pentru a fi utilizate pe principiul unei constelații dispersate de sateliți, care colectează date despre ceea ce se întâmplă sub suprafața oceanului într-o anumită zonă. Ele pot rămâne sub apă până la trei luni și se pot ridica la suprafață pentru a transmite informații atunci când sunt detectate obiecte suspecte.
Acest lucru ajută la accelerarea timpului de reacție și permite desfășurarea de structuri defensive pentru a proteja coastele Marii Britanii, scrie The Times.
Pe 10 mai, Marina Regală a Marii Britanii a anunțat interceptarea submarinului rusesc Krasnodar la intrarea în Canalul Mânecii în largul coastelor Franței. După cum au specificat oficialii britanici, submarinul se întorcea în Rusia din estul Mării Mediterane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News