România va găzdui un exerciţiu multinaţional destinat antrenării piloţilor de aeronave militare C-27J Spartan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Un exerciţiu multinaţional destinat antrenării în comun a piloţilor de aeronave militare C-27J Spartan va avea loc, luna viitoare, în România, a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit sursei citate, exerciţiul militar European Spartan 2019 va avea loc, în perioada 13-24 mai 2019, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

,,Exerciţiul face parte din seria de activităţi planificate şi organizate de către Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA) şi Forţele Aeriene Române la Baza 90 Transport Aerian, în cadrul programului EATF (European Air Transport Fleet), fiind proiectat ca un eveniment multinaţional de pregătire şi antrenament în domeniul aviaţiei de transport", se precizează în comunicatul MApN.

Statele participante la exerciţiu, alături de România, sunt: Bulgaria, Italia, Lituania şi Slovacia, dar sunt aşteptaţi şi observatori din alte state deţinătoare ale acestui tip de aeronavă, europene sau chiar non-europene, precum Australia, Grecia sau SUA.

Exerciţiul militar European Spartan 2019 are caracter de unicitate în cadrul programului EATF, fiind destinat antrenării în comun a utilizatorilor de aeronave militare C-27J Spartan în scopul dezvoltării interoperabilităţii în ceea ce priveşte operarea tactică şi mentenanţa. În cadrul acestui exerciţiu, România are calitatea de naţiune gazdă, iar militarii Forţele Aeriene Române deţin un rol important în echipa de planificare.

Aeronava C-27J Spartan este destinată să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare, asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua şi noaptea.

Avionul este capabil să transporte forţe, echipamente, vehicule, artilerie uşoară, diferite echipamente şi materiale şi să asigure desantarea/ debarcarea forţelor, materialelor şi echipamentelor. Poate opera perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare, în condiţii climatice severe.

Exerciţiul se desfăşoară după un scenariu complex, care presupune exersarea şi consolidarea tehnicilor pentru executarea misiunilor de zbor, aterizarea pe piste neamenajate şi pe distanţe scurte, paraşutarea de personal şi materiale, cooperarea cu aeronave de luptă, coordonarea acţiunilor aeriene cu cele ale forţelor terestre, evacuare medicală, urmărind, totodată, şi exersarea procedurilor de executare a mentenanţei aeronavelor în echipe multinaţionale.

Evenimentele de acest fel sunt esenţiale pentru armonizarea operaţiunilor de transport aerian, atât european, cât şi NATO, pentru a îmbunătăţi interoperabilitatea echipajelor de transport aerian şi, în cele din urmă, pentru a duce la eficientizarea operaţiunilor în cadru multinaţional. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel