”Rusia va fi o ameninţare pentru mulţi ani de acum înainte”. Maia Sandu: Au încercat să răstoarne guvernul prin proteste, acum încearcă altceva

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Maia Sandu, facebook
Maia Sandu, facebook

Maia Sandu, într-un interviu acordat jurnalistei CNN, Christiane Amanpour, a vorbit despre situația securitară foarte fragilă din Republica Moldova, țară care a rămas independentă și după 24 februarie 2022 datorită ”datorită rezistenţei ucrainene”.

Președinta R. Moldova e conștientă că țara sa nu se poate baza doar pe scutul ucrainean și trebuie să facă mult pentru a ne apăra, iar direcția principală pentru a realiza acest lucru este aderarea la UE.

Maia Sandu și Volodimir Zelenski, facebook

”Suntem mai rezistenţi, devenim mai puternici. Am făcut destule în ultimii doi ani, am devenit mai independenţi din punct de vedere energetic. Numai pentru a vă da un exemplu: în urmă cu un an cumpăram 100% din necesarul nostru de gaze din Rusia, astăzi, cu excepţia regiunii transnistrene, nu mai consumăm niciun pic de gaz rusesc”, arată Maia Sandu.

 

Încercările Rusiei de destabilizare a R. Moldova

 

”Astăzi ne simţim mai în siguranţă decât în urmă cu un an şi, din nou, ne simţim mai în siguranţă datorită rezistenţei soldaţilor ucraineni, a poporului ucrainean, graţie curajului conducerii ucrainene.

Ştim că Rusia continuă să reprezinte o ameninţare. Astăzi ne confruntăm cu tentativele hibride ale Rusiei. Anul trecut, Rusia a încercat să influenţeze lucrurile în Moldova folosind arma energiei, apoi, la începutul anului acestuia, Rusia a încercat să răstoarne guvernul (...) folosind proteste violente.

Ei bine, a încercat să folosească protestatari violenţi, însă după ce instituţiile noastre au reuşit să gestioneze riscul, acum vedem că Rusia încearcă altceva; de exemplu să folosească bani murdari pentru a cumpăra alegători şi, desigur, vedem tot mai multe tentative ruseşti de a submina procesele noastre democratice, inclusiv anul acesta, când avem alegeri locale, anul viitor, când vom avea alegeri prezidenţiale.

 

Soluția pentru siguranța Republicii Moldova: Aderarea la UE

 

Drumul către aderarea la Uniune este lung și complicat, o știe și Maia, însă este singura soluție pentru o Moldovă mai prosperă și sigură.

”Credem că Moldova va fi în siguranţă (...) atunci când Moldova va deveni membră a UE. Ne este foarte clar că Rusia va continua să fie o ameninţare, o mare sursă de instabilitate mulţi ani de acum înainte şi de aceea aderarea la UE este singura modalitate pentru noi de a salva democraţia în Moldova.

”Ne confruntăm cu provocări interne - de exemplu construirea unor instituţii eficiente anticorupţie reprezintă un obiectiv serios pentru noi. (...) Există judecători şi procurori care nu doresc ca reformele noastre să aibă succes - vom reuşi, pentru că asta doreşte poporul moldovean şi asta aşteaptă de la noi”, mai arată Maia Sandu.

 

Un nou URSS?

 

”Preşedintele rus doreşte ca toate ţările noastre să fie sărace, fără democraţii, vrea ca Moldova şi celelalte ţări din regiune să se afle într-o zonă gri, pentru a folosi ţările noastre în lupta sa cu Occidentul democratic. Noi vrem ca ţările noastre să fie parte a lumii libere”.

Referindu-se la subiectul expulzării mai multor diplomaţi ruşi, Maia Sandu lasă să se înțeleagă faptul că unii din membrii ambasadei Rusiei de la Chișinău ar putea avea un rol în destabilizarea Republicii Moldova. 

”Când oamenii din Rusia încearcă să răstoarne guvernul nostru ales democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există respect pentru această ţară. Cetăţenii moldoveni decid cine trebuie să conducă ţara. Avem alegeri libere şi noi vom decide cum este guvernată ţara, care este direcţia geopolitică.

Când Rusia intervine, când Rusia ne şantajează, când Rusia nu respectă neutralitatea prevăzută în Constituţia noastră, pentru că Rusia îşi menţine soldaţii pe teritoriul nostru împotriva voinţei poporului moldovean, vom răspunde în consecinţă”.

 

Occidentul face destul pentru Ucraina?

 

”Suntem recunoscători tuturor ţărilor şi tuturor organizaţiilor internaţionale care sprijină Ucraina, credem că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin. Sper că şi mai mult sprijin va veni în curând aşa încât Ucraina să îşi poată recăpăta teritoriile şi să putem asista la un sfârşit al acestui război nebun.

Ucraina luptă pentru o cauză dreaptă, Ucraina luptă pentru independenţa sa, dar şi pentru democraţie şi fiecare ar trebui să înţeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, Rusia nu se va opri în Ucraina sau Moldova, deci este vorba şi despre securitatea mai întâi a continentului şi apoi despre sistemul internaţional bazat pe reguli”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel