Livrarea ATACMS indică o schimbare în strategia SUA, spun unii experți militari: Anterior au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Livrarea de către Statele Unite și prima utilizare de către Ucraina a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune ATACMS împotriva țintelor rusești din Crimeea a fost subiectul unor dezbateri aprinse în presa occidentală și în rândul analistilor politici și militari.

Mulți analişti au lăudat administrația Biden pentru această decizie, deși au criticat-o pentru că a venit "prea târziu". Unii experți spun că acum este șansa SUA de a schimba strategia cu privire la susţinerea Ucrainei către obtinereaa victoriei.

Între timp, un purtător de cuvânt al Pentagonului consideră că decizia a fost luată în timp util și este în concordanță cu situația de pe câmpul de luptă.

Fostul ministru lituanian al afacerilor externe și al apărării, în prezent ambasador al țării sale în Suedia, Linas Linkevicius, afirmă că, în sfârșit, "după o pauză dureroasă, sacul cu promisiuni pentru Ucraina a fost dezlegat" și că aceasta a primit miliarde de dolari din partea SUA, mult așteptatul ATACMS, mai multe rachete suplimentare Storm Shadow și Patriot.

"Acum, cel mai important lucru este ca toate acestea să continue fără oprire până la victorie", a declarat diplomatul lituanian într-o postare pe Twitter. 

Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, asigură că livrarea ATACMS de luna trecută arată că "angajamentul nostru față de apărarea Ucrainei este de neclintit".

The Associated Press dezvăluie circumstanțele care au precedat decizia Washingtonului. Agentia de presă relatează, citând doi oficiali americani care au vorbit sub protecția anonimatului, că administrația Biden avertizase anterior Rusia că, dacă va folosi rachete balistice cu rază lungă de acțiune în Ucraina, Washingtonul le va oferi ucrainenilor aceeași capacitate. Rusia nu a ținut cont de avertisment și a utilizat acest tip de rachete pentru a lovi Ucraina.

Analiștii susțin decizia Washingtonului, dar spun că modelul greșit al livrărilor de arme se repetă mereu - Kievul cere arme de la tancuri la F-16, dar Washingtonul așteaptă prea mult și apoi livrează prea puțin și prea târziu.

,,Dacă ar fi fost livrate într-un interval de timp mai scurt, Ucraina ar fi putut câștiga războiul până acum. Se pare că se poate concluziona că aceste arme au fost furnizate Ucrainei pe bucăți pentru a împiedica Kievul să piardă, dar nu pentru a opri Rusia, temându-se de consecințele unei înfrângeri rusești", a scris pe Twitter corespondentul BBC în Ucraina, Ewan Macdonald.

 

Statele Unite încearcă în continuare să evite escaladarea

 

El insistă că o astfel de politică este complet greșită și costă Ucraina prea multe vieți și distrugeri. În opinia sa, această politică a fost un acord deliberat între SUA și Germania, menit să împiedice înfrângerea Rusiei și să soluţioneze conflictul prin negocieri.

,,Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă", a declarat MacDonald, care exprimă o opinie care este, de asemenea, comună în rândul experților din Ucraina.

Analistul militar britanic Phillips O'Brien consideră că "există dovezi că administrația Biden a învățat câteva lecții foarte importante" și că "momentul și modul în care a fost luată această decizie dau speranțe pe viitor".

În schimb, fostul oficial NATO și expert al Institutului finlandez pentru afaceri internaționale Edward Hunter Christie afirmă că poziția eronată a SUA persistă și că administrația Biden încearcă în continuare să evite escaladarea.

Washingtonul, potrivit consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan, continuă să insiste că rachetele ATACMS nu ar trebui să fie folosite pentru lovituri în afara teritoriului ucrainean.

Expertul răspunde acestei poziții afirmând, în primul rând, că nimeni nu duce un război în acest mod și, în al doilea rând, că europenii ar trebui să lucreze pentru a corecta "greșeala" Casei Albe.

În schimb, amiralul Christopher Grady, vicepreședintele Statului Major Interarme al SUA, a declarat pentru Associated Press că decizia de a furniza ATACMS a fost analizată cu atenție și pentru o perioadă lungă de timp, dar armele au fost livrate la "momentul potrivit".

El consideră că aceasta va ajuta Ucraina să întrerupă liniile logistice rusești și să reducă concentrarea trupelor în spatele liniei frontului.

,,Cred că este momentul potrivit, iar preşedintele (Biden) a luat decizia că este momentul potrivit pentru a le furniza în funcție de locul unde se desfășoară bătălia", a declarat Grady miercuri pentru AP. "De fiecare dată când pui un nou sistem, orice schimbare, pe câmpul de luptă, trebuie să te gândești la escaladarea acesteia''.

După cum explică CNN, și pe lângă temerile legate de escaladarea situației, administrația Biden a avut și alte motive întemeiate pentru a se împotrivi ideii de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. CNN explică faptul că Statele Unite însele nu erau pregătite pentru acest lucru - este nevoie de timp și de componente complexe pentru a fabrica rachete puternice.

Și, după cum a declarat în septembrie un reprezentant al companiei Lockheed Martin, care produce rachete ATACMS, producția funcționează la capacitate maximă, dar produce doar aproximativ 500 de rachete pe an. Prin urmare, înainte de a oferi rachetele Ucrainei, America trebuia să rezolve problema achiziționării de noi rachete ATACMS și să își refacă propriul stoc militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel