Lipsită de varianta originală, Ucraina își construiește propriul ”Iron Dome”. Sistemele anti-dronă Slinger, contribuția Australiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem anti-dronă Slinger / Foto: Electro Optic Systems
Sistem anti-dronă Slinger / Foto: Electro Optic Systems

Protecția împotriva amenințărilor aeriene este principala slăbiciune a Armatei ucrainene în această perioadă. Dacă cele mai importante orașe și obiective militare sunt apărate împotriva rachetelor rusești, o parte din centrele logistice rămân în continuare vulnerabile, mai ales împotriva dronelor kamikaze, care au avantajul de a fi multe și ieftine.

Întreg teritoriul Ucrainei este ținta atacurilor aeriene rusești. De la rachetele balistice lansate de sistemele Iskander, până la dronele kamikaze iraniene, forțele ucrainene trebuie să răspundă fiecărui tip de amenințare. 

Raidurile repetate cu drone Shahed în orașele de la Dunăre, Izmail și Reni, au arătat cât de dificilă este asigurarea securității pentru cele mai importante centre logistice de pe teritoriul ucrainean.

Kievul continuă să primească sisteme antiaeriene capabile să combată amenințări de tipul dronelor și aeronavelor subsonice, dar armata are încă nevoie de mult mai mult echipament. 

Doar în ultimele luni, Germania a mai livrat Ucrainei încă 6 sisteme mai vechi de artilerie autopropulsată antiaeriană ”Gepard” și 15.042 de proiectile; De asemenea, Berlinul va relua producția proiectilelor folosite pe sistemul Gepard.

Armata a primit și sisteme de apărare aeriană Skynex, iar în a doua jumătate a anului 2023 va primi încă două sisteme. Sistemele Skynex vor fi montate pe noi camioane militare Rheinmetall HX 8x8, anunța Rheinmetal.

De asemenea, luna trecută a fost anunțată o comandă pentru mai multe sisteme moderne CORTEX Typhon, de la compania norvegiană Kongsberg.

 

 

Exemplul australian: Slinger

 

Astfel, compania australiană Electro Optic Systems (EOS) a primit o comandă pentru furnizarea de sisteme anti-drone Slinger - „Slingshot” către Ucraina. Este vorba de 160 de module de luptă anti-UAV SLINGER. Valoarea totală a comenzii este de aproximativ 170 milioane USD.

Sistemul este o stație cu un tun M230LF 30 mm stabilizat, radar, senzor de vânt și programator de muniție, controlat de la distanță. Stabilizatorul ajută la tragerea eficientă chiar și în mișcare.

De altfel, Ambasadorul Ucrainei în Australia a operat personal complexul Slinger:

SLINGER poate folosi muniție programabilă puternic explozivă care detonează în proximitatea țintei.

Este de remarcat faptul că autoritățile ucrainene au comandat 110 dintre aceste sisteme pentru instalarea pe vehiculele blindate de transport de personal М113, în timp ce alte 50 au fost comandate, într-un acord separat, pentru a fi integrate pe vehiculele produse compania ucraineană „Practika”.

Potrivit Defense Express, este vorba de vehiculele Kozak-2M, Kozak-5 sau Kozak-7. Slinger-ul de 355 kg este suficient de ușor pentru a fi instalat chiar și pe vehiculele MRAP de clasă ușoară.

Sistem anti-drone EOS:

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel