Klaus Iohannis, la NATO: Am obţinut două lucruri foarte importante

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România a obţinut două lucruri foarte importante la summitul NATO de la Bruxelles, respectiv un centru de comandă operaţional şi îmbunătăţirea statutului brigăzii multinaţionale.

"Încă din 2016 de la summitul de la Varşovia noi a încercat să consolidăm Flancul estic, această încercare am făcut-o împreună cu ceilalţi de pe Flancul estic. (...) În acest an, în acest demers de întărire a prezenţei pe Flancul estic am obţinut două lucru foarte importante: un centru comandă de trei stele - un centru de comandă operaţional, între nivel tactic cel mai de jos şi strategic cel mai înalt. (...) Am obţinut o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, care a căpătat un statut permanent", a spus şeful statului, la sediul NATO.

Anunț important făcut de președintele Românei, Klaus Iohannis, după întâlnirea de la Summit-ul NATO. Șeful statului a anunțat că România va crește numărul de militari pe care îi are detașați în Afganistan

"Vom crește numărul de militari în Afganistan, vom ajunge  de la 700la peste 950 anul viitor, care vor fi și militari și jandarmi. NATO nu este numai despre a primi securitate, ci și despre a oferi securitate. Este prima dată când este invocat articolul 5 după catastrofa de la New York",a spus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat, vineri, cum a decurs sesiunea specială din cadrul summitului NATO, precizând că s-a discutat, fără să se ia o decizie, despre posibilitatea alocării unui procent mai mare de 2% de către fiecare țară.

Șeful statului a precizat că s-a discutat într-un mod apăsat împărțirea sarcinilor de către statele membre

"În 2014 s-a decis ca, in principiu, pana in 2024 alocarile nationale pentru aparare sa fie 2% din PIB. Rezultatele sunt foarte diferite si ne aflam destul de departe de 2014. Romania a ajuns la 2% si alte tari au ajuns la o performanta similara. Contribuția SUA este in jur de 4%. Sunt state care au bugete sub 1%. Atunci, pe buna dreptate, s-a pus, la modul foarte apasa,t in discutie impartirea sarcinilor. S-a schimbat intregul prog ram, toti am renuntat la întâlnirile bilaterale, aparuse o discutie destul de intensa si am hotarat sa schimbam programul pe loc, am continuat doar aliatii, fara musafiri si am discutat de bani. Mai mulți aliați s-au angajat să-și crească cheltuielile pentru apărare. S-a discutat fără să se ia o decizie, să mergem chiar mai departe, probabil vom avea o abordare care încearcă să treacă peste 2%", a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că nu există un conflict în NATO şi nici pericolul de destrămare al Alianţei Nord Atlantice, iar preşedintele american Donald Trump nu a fost agresiv la summit-ul încheiat la Bruxelles, ci "a spus lucrurilor pe nume" .

"Pot să vă spun că nu există acest pericol. Nu există un conflict. Există o discuţie şi aceste chestiuni au fost aduse în discuţie de preşedintele Trump. Preşedintele Trump nu a fost agresiv, a spus lucrurilor pe nume. Ne-am despărţit în ideea că NATO este cea mai puternică alianţă, este unică şi că vom merge împreună mai departe. Dar impreună ne-am angajat să facem NATO şi mai puternică, inclusive Germania", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel