Contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar, descris drept o „prioritate” de MApN, are sau nu deja un favorit?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
MLI-84M „Jderul”, sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române
MLI-84M „Jderul”, sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române

Gigantul german din domeniul apărării Rheinmetall pare să fie principalul candidat pentru un contract de peste 2,5 miliarde de euro destinat furnizării a 246 de mașini de luptă ale infanteriei (IFV) pentru Armata Română. Surse din industrie au declarat pentru publicaţia Economedia că vehiculul KF41 Lynx se află în „pole-position” pentru a înzestra 15 batalioane ale Armatei României, iar contractul ar putea fi acordat direct, fără organizarea unei licitații aşa cum tot susţine MApN.

Un factor cheie în avantajul companiei Rheinmetall pare să fie prezența filialei sale locale, Rheinmetall Automecanica SRL, la Mediaș. Această unitate a fost înființată în urma achiziționării majorității acțiunilor Automecanica Mediaș de la omul de afaceri Nick Știrban.

Mai mult, Rheinmetall are planuri ambițioase de producție locală, intenționând să producă pulberi la Făgăraș și muniții de 35 mm pentru tunurile IFV-urilor sale.

Această perspectivă a fost salutată de sursele din industria militară, una dintre ele subliniind pentru publicaţia Economedia„IFV-ul de la Rheinmetall ar fi o soluție bună pentru România, datorită proiectelor de producție locală de IFV-uri, muniții și pulberi. Scade dramatic dependența de producători externi”.

România este în prezent angajată într-un program serios de modernizare militară, o inițiativă strategică determinată de necesitatea de a înlocui inventarul învechit de echipamente militare și de a asigura alinierea deplină la standardele NATO.

Pe de altă parte Hanwha Aerospace va produce în România obuziere K9 Thunder iar între aceste obuziere și mașinile de luptă Redback pe care coreenii le propun României există nuneroase comunalități. Ceea ce e desigur un avantaj major

Acest efort al programului a căpătat o urgență deosebită din cauza evoluției peisajului de securitate din Europa de Est, în special a conflictului actual din Ucraina, care a subliniat importanța unor capacități de apărare solide și moderne. O componentă esențială a acestei inițiative de modernizare este achiziționarea de vehicule de luptă ale infanteriei (IFV) cu șenile, o măsură menită să sporească semnificativ eficacitatea operațională a Forțelor Terestre Române.

Pe lângă Rheinmetall, alte companii internaționale de renume și-au exprimat interesul pentru acest program de înzestrare, printre care BAE Systems (cu modelul CV90), Hanwha Aerospace (cu Redback) și General Dynamics European Land Systems (cu ASCOD 2).

Cu toate acestea, o altă sursă din industrie a indicat pentru Economedia că singura modalitate de a semna contractul în acest an, așa cum a confirmat Ministerul Apărării Naționale (MApN), ar fi prin acordarea directă, fără licitație. „Ca să semneze anul acesta, poate fi doar acord guvern la guvern cum a fost cu Patriot. Fără licitație”, a explicat sursa.

Însă aici trebuie subliniat faptul că existe semne mari de întrebare asupra acestui lucru mai ales în contextul în care nu există un Guvern cu puteri depline iar situația politică internă e dinamică. Mai mult, documentația pentru licitație a fost pregătită iar MApN a confirmat de mai multe ori că procedura pentru acest contract este licitație nu atribuire directă.

 

Contractul mașini de luptă ale infanteriei (IFV) urmează să fie semnat în acest an

 

Recent, după cum a precizat publicaţia Defence Industry Europe, care are o confirmare oficială de la Ministerul Apărării Naționale (MApN), Bucureștiul intenționează să achiziționeze 246 de vehicule de luptă pentru infanterie pe șenile (IFV) pentru Forțele Terestre, contractul urmând să fie semnat în acest an

Potrivit informaţiilor oferite de MApN, contractul va include simulatoare de instruire și sprijin logistic. Livrările noilor IFV-uri ar urma să fie finalizate în termen de opt ani. Programul a fost descris de minister drept o „prioritate”.

Imperativul pentru România de a achiziționa IFV moderne pe șenile provine din starea actuală a flotei sale existente. În prezent, Armata Română operează aproximativ 142 de IFV-uri cu șenile, majoritatea fiind MLI-84 și varianta sa modernizată, MLI-84M Jderul.

După  cum a precizat şi DefenseRomânia, achiziționarea de noi IFV pe șenile este menită să ofere unităților românești de infanterie mecanizată un grad semnificativ sporit de mobilitate, o putere de foc sporită pentru a face față amenințărilor moderne și o protecție mai bună pe câmpul de luptă.

Obiectivul pe termen lung al României include creșterea flotei sale totale de IFV cu aproximativ 50%, ceea ce sugerează o nevoie de aproximativ 300 de vehicule noi. 

Programul de achiziții este planificat să se desfășoare în etape, etapa inițială vizând achiziționarea a 246 de IFV-uri noi. Această abordare etapizată reflectă probabil un echilibru strategic între nevoia urgentă de modernizare și considerentele practice legate de alocările bugetare și complexitățile logistice asociate unei achiziții de o asemenea amploare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel