România intenționează să semneze în acest an un contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar a fost descris drept o „prioritate”

Cristian Soare |
Data publicării:
Vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) aflat pe linia de asamblare a companiei germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Sursa foto: EDR Magazine.
Vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) aflat pe linia de asamblare a companiei germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Sursa foto: EDR Magazine.

România este în prezent angajată într-un program serios de modernizare militară, o inițiativă strategică determinată de necesitatea de a înlocui inventarul învechit de echipamente militare și de a asigura alinierea deplină la standardele NATO. Acest efort a căpătat o urgență deosebită din cauza evoluției peisajului de securitate din Europa de Est, în special a conflictului actual din Ucraina, care a subliniat importanța unor capacități de apărare solide și moderne. O componentă esențială a acestei inițiative de modernizare este achiziționarea de vehicule de luptă ale infanteriei (IFV) cu șenile, o măsură menită să sporească semnificativ eficacitatea operațională a Forțelor Terestre Române.

După cum precizează publicaţia Defence Industry Europe, care are o confirmare oficială de la Ministerul Apărării Naționale (MApN), Bucureștiul intenționează să achiziționeze 246 de vehicule de luptă pentru infanterie pe șenile (IFV) pentru Forțele Terestre, contractul urmând să fie semnat în acest an

Potrivit informaţiilor oferite de MApN, contractul va include simulatoare de instruire și sprijin logistic. Livrările noilor IFV-uri ar urma să fie finalizate în termen de opt ani. Programul a fost descris de minister drept o „prioritate”.

Imperativul pentru România de a achiziționa IFV moderne pe șenile provine din starea actuală a flotei sale existente. În prezent, Armata Română operează aproximativ 142 de IFV-uri cu șenile, majoritatea fiind MLI-84 și varianta sa modernizată, MLI-84M Jderul.

Aceste vehicule, care se bazează pe șasiul BMP-1 din era sovietică, au intrat în serviciu în anii 1980 și sunt considerate în prezent depășite din punct de vedere tehnologic și din ce în ce mai dificil de întreținut. Pentru a face față în mod eficient cerințelor războiului contemporan și pentru a opera fără probleme în cadrul operațional al NATO, înlocuirea acestor vehicule este absolut necesară.

Achiziționarea de noi IFV pe șenile este menită să ofere unităților românești de infanterie mecanizată un grad semnificativ sporit de mobilitate, o putere de foc sporită pentru a face față amenințărilor moderne și o protecție mai bună pe câmpul de luptă.

Obiectivul pe termen lung al României include creșterea flotei sale totale de IFV cu aproximativ 50%, ceea ce sugerează o nevoie de aproximativ 300 de vehicule noi. Programul de achiziții este planificat să se desfășoare în etape, etapa inițială vizând achiziționarea a 246 de IFV-uri noi. Această abordare etapizată reflectă probabil un echilibru strategic între nevoia urgentă de modernizare și considerentele practice legate de alocările bugetare și complexitățile logistice asociate unei achiziții de o asemenea amploare.

Achiziția de IFV-uri  face parte dintr-un efort mai amplu de îmbunătățire a capabilităților Forțelor Terestre ale României. După cum se arată oferit de MApN pentru publicatia Defence Industry Europe, „peste 70 de programe semnificative de achiziție și dotare cu echipamente sunt in lucru, în diferite stadii, pentru toate ramurile forțelor armate (Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale și Forțele pentru Operații Speciale). Dintre acestea, 27 de programe au contracte în derulare, multe dintre ele pentru forțele terestre: Transportoare blindate vehicule tactice blindate ușoare, vehicule cu roți multifuncționale, obuziere de 155 mm etc.”

 

România urmărește să stabilească capacități industriale în interiorul țării

 

Mai mulți producători internaționali importanți din domeniul apărării și-au exprimat interesul deosebit de a furniza României următoarea generație de IFV cu șenile. Companiile din industria de apărare și-au prezentat propunerile pentru forțele armate ale României în cadrul expoziției BSDA 2024, care a avut loc în luna mai a anului trecut.

Printre vehiculele propuse au fost Redback (Hanwha Aerospace), KF41 Lynx (Rheinmetall), CV90 (BAE Systems) și ASCOD 2 (General Dynamics European Land Systems).

Prin achiziția de noi IFV-uri, România urmărește să stabilească capacități industriale în interiorul țării prin transfer de tehnologie și know-how, producție la nivel local și crearea unei baze interne de întreținere, reparații și revizii (MRO) pentru viitoarea flotă IFV.

„Sprijinirea dezvoltării industriei naționale de apărare și a parteneriatelor strategice cu companiile internaționale este esențială pentru România. Prin colaborarea cu liderii din industrie, România va încuraja transferul de tehnologie, dezvoltarea de noi capabilități și crearea de locuri de muncă în sectorul de apărare”, a mai precizat MApN pentru publicatia Defence Industry Europe.

În concluzie, interesul puternic al României de a achiziționa vehicule de luptă pentru infanterie cu șenile este un rezultat direct al unui obiectiv strategic clar de a-și moderniza forțele armate, de a-și îndeplini angajamentele ca membru al NATO și de a răspunde în mod eficient la peisajul de securitate în continuă schimbare din Europa de Est.

Astfel, România se concentrează strategic pe valorificarea acestei oportunități de achiziție pentru a-și consolida industria națională de apărare prin facilitarea transferului de tehnologie și crearea de capacități de producție locale.

În timp ce provocări precum gestionarea bugetului și complexitatea transferului de tehnologie vor trebui depășite cu atenție, achiziționarea cu succes a IFV-urilor moderne cu șenile va spori fără îndoială capacitățile de apărare ale României și va consolida în mod semnificativ rolul său de aliat în cadrul NATO, aducând astfel o contribuție substanțială la securitatea și stabilitatea regională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel