Bani europeni şi elicoptere americane. Italia tânjeşte la programul de elicoptere Future Vertical Lift (FVL) al Statelor Unite

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Italia are în vedere utilizarea fondurilor oferite de Uniunea Europeană pentru relansarea economiei sale, puternic zguduită de pandemia de coronavirus, ca modalitate de finanțare a programelor de înzestrare militară. Cel puţin asta susţine publicaţia Defense News care precizează că Italia se uita şi către programul de elicoptere Future Vertical Lift (FVL) al Statelor Unite

Așa numitul program FVL de construire a elicopterelor de nouă generație este urmărit în prezent doar de Statele Unite, dar este listat ca o posibilă țintă pentru investițiile italiene într-un document întocmit recent de Ministerul italian al Industriei și analizat de specialiştii publicaţiei Defense News.

Banii vor proveni din Fondul de redresare economică al Uniunii Europene de 750 miliarde de euro, conceput anul acesta pentru a ajuta statele membre europene să își relanseze economiile după pierderile cauzate de restricţiile impuse de pandemia Covid-19.

Roma urmează să primească cea mai mare parte din acest fond, totalizând puțin peste 200 de miliarde de euro în subvenții și împrumuturi. Ministerele italiene au venit cu sute de idei pentru a înveşti banii, cu accent pe crearea de locuri de muncă, tehnologii cât mai puţin poluante, programe de digitalizare care includ extinderea accesului la internet și construirea de noi linii feroviare și spitale.

Domeniul apărării figurează pe o listă preliminară, întocmită de guvernul italian, care ar putea beneficia de bani de pe urma acestui fond. Finanțarea pentru sectorul apărării ar permite un salt tehnologic în cercetare, inovare și construirea unor platforme, securitate cibernetică și inovație în domeniul digital.

Defense News precizează că sectorul apărării ar vrea ca o parte din banii care îi vor fi alocaţi să fie direcţionaţi care achiziţia de avioane de generația a VI-a – o referință probabilă la angajamentul Italiei față de programul Tempest al Marii Britanii; tehnologii avansate pentru dotarea submarinelor; inteligență artificială și dezvoltarea de sisteme pentru vehicule autonome.

Elementul surprinzător de pe listă sunt „elicopterele de generație nouă din cadrul programului FVL”. Condus de armata SUA, programul Future Vertical Lift este împărțit în doua: Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) și Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA). În cadrul acestui program, pentru dotarea armatei americane cu o nouă generaţie de elicoptere, lupta se dă între doi titani ai idustrie de apărare – Bell Textron şi Sikorsky (companie deținută de Lockheed Martin).

Citeşte şi: Legendarele Black Hawk se 'pensionează'. Forțele Speciale ale SUA vor alege între V-280 și SB-1

În cadrul programul Future Vertical Lif, derulat de Statele Unite, Bell Textron, lider global în elicoptere militare și comerciale, oferă noul model V-280 Valor şi modelul Invictus 360 – care în timul unei testării efectuate anul trecut a depășit viteza de 370 km/h (cerința armatei americane este de 330 km/h), iar Sikorsky oferă RAIDER X şi elicopterele SB-1 Defiant.

Acum rămâne de văzut către care dintre aceste elicoptere îşi vor îndrepta atenţia italienii şi dacă Statele Unite vor fi dispuse să le vândă şi altor state.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel