Israelul ar fi aprobat exportul către Ucraina de sisteme de bruiaj pentru dronele iraniene utilizate de armata rusă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Israelul a aprobat recent licențe de export pentru sisteme de bruiaj antidrone care ar putea ajuta Ucraina să contracareze dronele iraniene folosite de Rusia în timpul războiului, au declarat trei oficiali israelieni și ucraineni, sub protecţia anonimatului, pentru Axios.

 

,,Este pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, când Israelul a aprobat licențe de export în domeniul apărării pentru posibile vânzări de arme către Ucraina. Oficialii ucraineni au susținut că furnizarea de sisteme de arme Ucrainei este în interesul Israelului, deoarece Iranul poate obține informații despre modul în care funcționează dronele și apoi să facă îmbunătățiri", precizează publicaţia Axios.

Aprobarea licențelor de export de către ministrul israelian al apărării Yoav Gallant și ministrul de externe Eli Cohen a avut loc la mijlocul lunii februarie, în timp ce Israelul efectua o revizuire a politicilor sale faţă de susţinerea Ucrainei, ordonată de Netanyahu, au declarat oficialii israelieni și ucraineni. Această schimbare de abordare a fost finalizată, dar nu au fost luate noi decizii, potrivit oficialilor israelieni.

Cohen l-a notificat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre aprobarea acestor exporturi în timpul vizitei sale oficiale la Kiev, la 15 februarie.

Licențele de export au fost aprobate pentru două companii israeliene - Elbit și Rafael - care dezvoltă sisteme antidronă, au declarat oficiali israelieni pentru Axios.

Foto: Sistem de contracarare a UAV-urilor Drone Dome dezvoltat de Rafale. Foto cu caracter ilustrativ

Un oficial ucrainean a declarat, de asemenea, că o delegație a Ministerului ucrainean al Apărării a vizitat recent Israelul pentru o prezentare a sistemelor antidronă. Încă nu a fost semnat niciun acord.

Sistemele pe care Israelul a propus ca Ucraina să le cumpere folosesc ''războiul electronic'' pentru a bruia și doborî dronele. Acestea au o rază de acțiune de aproximativ 40 de kilometri.

Ministerul ucrainean al Apărării este interesat de aceste sisteme, dar acestea sunt considerate mai puțin esenţiale, deoarece ceea ce are nevoie cu adevărat Ucraina este un sistem defensiv împotriva rachetelor balistice, au declarat oficialii ucraineni.

Oficialii israelieni susțin că aprobarea licențelor de export nu reprezintă o schimbare de politică, deoarece sistemele sunt de natură defensivă.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat că unul dintre motivele pentru care Israelul a aprobat licențele de export pentru aceste sisteme a fost, probabil, acela de a vedea cum funcționează sistemele de război electronic împotriva dronelor iraniene.

Israelul a încercat anterior să nu ofere ajutor militar Ucrainei, temându-se că o astfel de acțiune ar putea crea tensiuni în relațiile sale cu Rusia și ar putea afecta interesele de securitate israeliene în Siria. Iranul a recunoscut că a trimis câteva drone Rusiei înainte de război, dar a negat acest lucru de la începutul invaziei.

Rusia neagă că a folosit drone iraniene pentru a lovi infrastructura critica ucraineană, în ciuda dovezilor care demonstrează contrariul.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel