Dronele kamikaze Shahed-136 folosite de Rusia împotriva Ucrainei sunt operate chiar de iranieni. UAV-urile au însă un defect uriaș

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Shahed-131, dronă kamikaze iraniană
Shahed-131, dronă kamikaze iraniană

„Nu reprezintă o amenințare pentru soldații de pe teren” și prin urmare ”nu pot schimba cursul bătăliei”.

Utilizarea dronelor iraniene în războiul împotriva Ucrainei arată în mod clar slăbiciunea industriei militare ruse și poziția mai puternică a Teheranului pe piața dronelor, spun experții.

Washingtonul estimează că Iranul a furnizat sute de drone pe care Rusia le folosește acum pentru a lovi orașele și infrastructura energetică.

Deși susține în continuare că nu a livrat drone Rusiei, Teheheranul a trimis aproximativ 20 de instructori în regiune Herson.

Potrivit UkrainskaPravda, iranienii ajută și la lansarea de drone kamikaze Shahed-136 din Crimeea. Instructorii sunt la terenul de antrenament Chauda, ​​aerodromul militar Kirovskyi și lângă Capul Tarkhankut, mai precizează publicația.

În tot acest timp iranienii susțin că dronele nu au fost trimise de ei: "Știrile conform cărora Iranul a furnizat drone Rusiei sunt răspândite de surse occidentale. Nu am furnizat arme niciunei părți aflată în război", a spus un oficial al MAE iranian, citat de Reuters.

 

Ce fel de drone furnizează Iranul?

 

Până acum, pe cerul deasupra Ucrainei au fost identificate două modele de drone iraniene, care au fost fabricate în două scopuri diferite.

Prima, Shahed-136, este o „dronă kamikaze” relativ ieftină, încărcată cu explozibili și programată să zboare automat în funcție de coordonatele GPS.

„Zboară destul de jos și lovește o țintă staționară la o distanță de câteva sute de kilometri”, spune Pierre Grasser, cercetător la Universitatea Sorbona din Paris, citat de TV5.

Un alt tip, Mohajer-6, „este asemănător ca dimensiuni și funcție cu drona turcească Bayraktar TB-2”, spune și Vikram Mittal, profesor la West Point.

 

Sunt eficiente dronele Iranului?

 

„Sunt eficiente atunci când inamicul nu are altă modalitate de a se proteja sau de a riposta”, spune Jean-Christope Noel, cercetător la Institutul Francez de Relații Internaționale.

O parte din succesul acestor drone se datorează faptului că sunt „o armă nouă pe câmpul de luptă”.

„Ucrainenii vor doborî în cele din urmă sau vor captura una dintre acele drone, o vor diseca și vor dezvolta un sistem anti-drone, dar asta va dura luni de zile”, a spus Vikram Mittal.

Kievul susține că mare parte din dronele iraniene sunt distruse de apărarea antiaeriană. Potrivit oficialilor armatei ucrainene, peste 80% din dronele iraniene au fost doborâte.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate ucrainene, Yuri Ignat, declara zilele trecute că armata ucraineană a distrus 85% din numărul total de drone implicate în ultimele atacuri.

 

Principalul dezavantaj

 

Deocamdată, forțele ucrainene pot folosi sisteme antiaeriene portabile ușoare pentru atacurile cu drone în timpul zilei sau o versiune echipată cu radar pentru operațiuni de noapte.

În plus, pot folosi tehnici complexe de bruiaj pentru a devia Shahid-136 de la traiectorie, deoarece aceste drone nu au un sistem „de rezervă” pentru a-și atinge ținta, fără ajutorul satelitului.

Astfel de drone scutesc Rusia de plata a sute de milioane de dolari, deoarece „rachetele de croazieră costă între 1,5 și 2 milioane de dolari” pentru fiecare lansare, spune Grasser.

Dar „principalul lor dezavantaj este că pot atinge doar ținte staționare”, adaugă Pierre: „Nu reprezintă o amenințare pentru soldații de pe teren” și „prin urmare nu pot schimba cursul bătăliei”.

Dronele iraniene sunt, astfel, o variantă mai ieftină, dar și mai puțin precisă, decât dronele turcești.

Potrivit informațiilor WP, Iranul pregătește primul lot de Fateh-110 și Zolfaghar, două rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune, care pot să lovească ținte la o distanță de 300 și 700 km, au spus interlocutorii publicației americane.

 

Israelul se teme că va fi următoarea țintă a dronelor Iranului

 

Tel-Aviv-ul se teme că drone similare vor fi aruncate spre Israel în viitoarele războaie de la granița sa de nord, de către gruparea Hezbollah din Liban, dar și alte grupări sprijinite de Teheran.

Potrivit timesofisrael, ultimele evoluții din Ucraina au determinat Israelul să-și sporească apărarea antiaeriană în nord cu sisteme precum Iron Dome, David's Sling și rachetele Arrow.

De asemenea,The New York Times a raportat că Israelul oferă Ucrainei „informații de bază” privind dronele sinucigașe iraniene desfășurate de armata rusă, citând un înalt oficial ucrainean.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel