Într-un ipotetic război în Pacific, SUA ar putea mina flancul sudic pentru a scoate din joc puternica flotă de submarine chineze

Echo Voyager, sursă foto: Boeing
Echo Voyager, sursă foto: Boeing

Una din caracteristicile războaielor este imprevizibilitatea. Într-un mediu dinamic, planurile puse pe hârtie de părțile beligerante suferă în permanență modificări. Însă exercițiilor de imaginație le putem da frâu liber. Așa a făcut-o în analiza sa jurnalistul și expertul militar David Axe, analizând un posibil conflict între China și Statele Unite ale Americii.

În analiza sa pentru reputata revistă Forbes, Axe amintește că Marina Armatei pentru Eliberarea Poporului are una din cele mai puternice flote submarine la nivel global. Potrivit Biroului de informații Navale al SUA, în 2015, Marina chineză opera 57 de submarine diesel-electrice și 5 submarine nucleare de atac. 

Potrivit estimărilor, până în 2030 China ar putea ajunge la 60 de submarine diesel-electrice și cel puțin 16 submarine nucleare de atac.

În acest sens, Axe analizează un posibil conflict în regiune, între China și SUA, alături de aliații ei. Potrivit analizei acestuia, Marea Filipinelor va fi un punct esențial.

 

Învăluirea Chinei într-un ipotetic conflict. Blocada în Nord asigurată de Japonia, în timp ce SUA ar asigura flancul Sudic

 

El precizează în acest sens că SUA și aliatul Japonia ar încerca o „încercuire” a regiunii, prin menținerea unei blocade împotriva Chinei, cu Japonia asigurând capătul nordic, în timp ce US Army ar asigura blocada împotriva Beijingului în partea sudică. Dar potrivit jurnalistului militar, SUA vor fi nevoite într-un asemenea scenariu să găsească o soluție împotriva submarinelor chineze.

Potrivit analizei Forbes, cea mai bună armă împotriva submarinelor sunt chiar submarinele. Dar dacă SUA dețin 56 de submarine de atac din clasa Los Angeles, Seawolf Virginia, dar și submarine cu rachete de croazieră din clasa Ohio, numărul acestora e estimat că va ajunge la 52 de nave în 2026 urmând să crească din nou cândva în anii 2030. Problema însă e că doar puțin mai mult de jumătate aparțin Flotei Pacificului. 

Pe scurt, scrie Axe, China are în regiune mai multe submarine decât au aliații împreună, aici includem SUA, Taiwan și într-o ultimă instanță Australia.

 

SUA dezvoltă drone Echo Voyager care ar putea avea capacitatea de a „mina” flancul Sudic în Indo-Pacific împotriva submarinelor Chinei

 

În acest sens, SUA dezvoltă un amplu program de AUV (Autonomous Underwater Vehicle), intitulat Echo Voyager. E vorba de drone submarine dezvoltate de cei de la Boeing, SUA achitând într-o primă fază deja 275 de milioane de dolari pentru cinci sisteme de Drone Echo Voyager. Primul astfel de sistem ar trebui să ajungă sub comanda US Army în 2022.

Potrivit sursei citate, SUA intenționează să achiziționeze cel puțin 24 de astfel de sisteme în deceniile următoare. Iar potrivit viceamiralului James Kilby, aceste sisteme se vor axa și pe operațiuni de minare. Jurnalistul militar David Axe amintește că astfel de operațiuni nu fac parte din punctele forte ale US Navy care nu deține nicio navă dedicată operaţiunilor de minare, astfel de operațiuni căzând în sarcina aeronavelor US Navy și US Air Force. 

Însă noile drone subacvatice ar putea efectua astfel de operațiuni, blocând astfel submarinele Chinei. Jurnalistul militar îl citează în analiza sa pe un expert american în domeniul Forțelor Navale care explică că Echo Voyager ar putea fi echipate cu sisteme ultramoderne antisubmarin vizate în programul Hammerhead. Un fel de mine care vor deține un sistem de control și comunicare.

„Minele” sunt în esență sisteme dotate cu torpile de tip Mark 54 ce dispun de un sonar și stație radio, fiind ancorate pe fundul mării. Activate de la distanță, acestea identifică submarinul și lansează torpilele de la o distanță de aproximativ 10 kilometri.

Sursa citată spune că în contextul unui conflict în regiune, între SUA și China, US Navy ar putea apela la drone submarin de tip Echo Voyager și muniție din programul Hammerhead pentru a „mina” și bloca flancul sudic, în timp ce asigurarea blocadei în nord ar fi făcută de partea japoneză.

E însă doar analiza unui scenariu ipotetic a unui viitor conflict în Indo-Pacific.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel