Inițiativa celor Trei Mări devine o afacere de familie

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Lansată la Dubrovnik, în vara anului 2016, Inițiativa celor Trei Mări , așa cum ea a fost intitulată cuprinde 12 țări riverane Marii Baltice, Adriatica şi Marii Negre. În limba engleză ea poartă numele de BABS (Baltic, Adriatic and Black Şea).

Anul trecut, în 2017, inițiativa a avut ca amfitrion Polonia, unde însuși preşedintele Trump a participat, dând amploare şi substanță demersului regional Est şi Central European.

În afară de Austria, toate celelalte țări participante sunt foste state comuniste. Anul acesta, 2018, această întâlnire regională se va desfășura la București, unde președintele Iohannis spera într-o participare masivă a şefilor de stat sau de guvern din cele 12 țări implicate.

Până astăzi doar liderii Poloniei, Austriei şi Croației şi-au anunțat prezența.  Inedit este faptul că la Bucureşti va veni şi secretarul american pentru energie, Rick Perry, pentru a dialoga bilateral, în special cu România.

Cum întâlnirea de la Bucureşti pare mai mult o afacere de familie germană, țările care şi-au anunțat prezența la vârf fiind în siajul politic sau spațiul de influență al Germaniei, este clar că emisarul american va negocia punctual doar interese exclusive ale USA, neexistând interese multipolare.

Ca urmare a refuzului Germaniei de a permite intrarea produselor energetice americane pe piața europeană, în special a LNG (Gaz Natural Lichefiat), produs extrem de căutat şi pe care SUA doreşte să îl exporte, Grupul de la Vişegrad (în afara Poloniei), pare a ignora inițiativa, de când Germania s-a declarat stat partener al întâlnirii. Pentru a suplini lipsa de substanță a întâlnirii de la Bucureşti, Germania doreşte totuşi să arate că domină şi în acest domeniu, preluând practic, cu acordul președinției române, dialogul regional sponsorizat de SUA la primele sale ediții.

Interesant este că nimeni din România nu pare deranjat de afacerea de familie germană.

Este clar că Polonia are interesul de a fi prezentă la negociere doar pentru a verifica, încă odată, inflexibilitatea germană în ceea ce priveşte relația gaziera cu Rusia, iar Austria reprezintă, de mult timp, prin capetele de pod pe care şi le-a construit în industria energetică europeană, mai mult interesele Rusiei.

Practic inutilă ca format, inițiativa nu propune nimic Statelor Unite, ca atare jocul regional, în căldarea celor trei mări, devine un dialog unic germano-rus, care se va juca nu la Bucureşti, ci la Berlin şi Moscova. Iar România a oferit pe tavă acest dialog unei Europe devenite din ce în ce mai mult anti-americană.

Între puseurile de adrenalină sorosiste ale lui Macron şi lipsa de comunicare germană, România devine din nou doar ecoul unor poziții străine. Încet, cum îl ştim, în decizii şi în acțiuni în alte domenii, neavând nici un fel de program economic pentru țară, președintele român a devenit, subit, săltăreţ şi vioi când a venit vorba de interesele germane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel