Încă o navă din flota rusă ruginește în docul de reparații. ”Amiral Ceabanenko”, bate recordul portavionului Kuznețov

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava Amiral Ceabanenko / fotografie de arhivă din surse deschise
Nava Amiral Ceabanenko / fotografie de arhivă din surse deschise

Finlandezii au o expresie când vine vorba de Armata rusă: ”rușii sunt mai slabi decât vor ei să credem și mai puternici decât credem noi”. Situația în care se află Rusia trebuie relatată echilibrat, fără a trece cu vederea anvergura uriașă a complexului militaro-industrial rusesc. Totuși, oricât de mult încearcă să ne convingă Kremlinul de invincibilitatea sa, războiul din Ucraina a arătat uriașele vulnerabilități ale armatei ruse și ale echipamentelor sale militare, iar Forțele Navale ruse nu fac excepție.

Modernizarea Marinei este probabil un subiect dureros în Rusia. Amiral Kuznețov e singurul portavion al Rusiei, dar nu mai e operabil de peste șase ani. Nava a intrat în proces de reparații acum 7 ani, în 2018 și nici acum nu e gata. O situație similară o întâlnim în cazul crucișătorului cu rachete nucleare Amiral Nahimov, în reparații din 1997, în această navă fiind investite peste 5 miliarde de dolari, notează publicația Defense Express.

O fotografie recentă a surprins și situația în care se află o altă navă importantă a Flotei ruse.

Analiștii notează că o situație similară s-a dezvoltat și cu nava Amiral Ceabanenko, o navă din cadrul Proiectului 1155.1, aflată în componența Flotei de Nord a Rusiei, care a fost trimisă la reparații.

 

Care erau planurile: Rachete Kalibr și Zircon. Care e realitatea: Nava Ceabanenko ruginește de 11 ani

 

Rușii aveau planuri mari - nu doar o modernizare clasică a navei, ci și dotarea acesteia cu rachete Kalibr și hipersonicele Zirkon.

„Rușii au ratat termenul limită pentru reparațiile și modernizarea navei antisubmarin de mare anvergură din cadrul Proiectului 1155.1 «Amiral Ceabanenko». Această navă urma să fie supusă unor reparații la mijlocul ciclului de viață în 2014, iar în timpul procesului s-a decis modernizarea acesteia prin instalarea de arme antirachetă mai puternice”, se arată în articol.

Construcția navei a început în 1992, fiind pusă în funcțiune în 1999 și retrasă în docul uscat în 2014. Practic, după 15 ani de serviciu, nava petrece cel puțin 11 ani în reparații.

Amiral Ceabanenko transporta opt rachete antinavă P-270 Moskit (două lansatoare), dar după modernizare trebuia să primească patru lansatoare pentru 16 rachete Kh-35 și o instalație universală cu 16 celule pentru rachete Kalibr și Zircon.

Conform planului inițial, nava modernizată, care urma să fie reclasificată drept fregată, trebuia să fie finalizată după reparații și să intre în serviciu în 2025. Însă, așa cum arată una dintre fotografiile publicate recent de surse rusești, lucrările sunt încă departe de a fi finalizate: nava nici măcar nu a trecut printr-o etapă completă de reparații și nu există arme.

Încă nu se știe ce concluzii va trage comandamentul rus în legătură cu nerespectarea termenelor limită. Totuși, situația este un indiciu privind capabilitățile reale ale Rusiei, care, confruntată cu un război de amploare împotriva Ucrainei, nu are capacitatea să modernizeze nici măcar unitățile flotei de clasă fregată.

În iarnă, tot presa ucraineană relata despre dificultățile Rusiei în recrutarea echipajului pentru această navă. Potrivit surselor coitate de Obozrevatel, potențialii recruți se tem că vor fi trimiși în războiul din Ucraina, ceea ce a dus la o lipsă de personal calificat pentru completarea echipajului navei.

 

De ce rușii nu pot construi o adevărată flotă de portavioane? Visul de a avea portavioane s-a încheiat mereu cu dezastre

De la 15 portavioane pe care le-ar fi dorit Marina Sovietică, rușii nu au reușit să finalizeze decât programe de nave de tip portavion mai mici și un singur proiect major - Amiral Kuznețov.

Toate celelalte s-au finalizat cu dezastre financiare. Principalul motiv este lipsa de fonduri și decizia de a investi spre alte structuri de forță. Dar nici industria rusă nu a avut capacitatea de a se ridica la un asemenea nivel.

Azi tot acest handicap sovietic în a construi portavioane a fost moștenit de ruși a căror industrie nu e familiarizată cu astfel de construcții. 

Ceea ce nu au reușit rușii o fac însă chinezii. China are trei portavioane iar pe lângă Liaoning achiziționat de la ruș, două sunt construite în ultimii ani de industria chineză, ultimul fiind finalizat recent și va intra în serviciu anul viitor. Un al patrulea portavion e în curs de dezvoltare. 

Modul în care China construiește portavioane e cu adevărat impresionant.

SUA rămân însă lideri în astfel de nave, americanii operând nu mai puțin de 11 portavioane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel