În Ucraina a fost prezentat noul UAV de producție proprie - 'Sokil-300'

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 6 noiembrie, în incinta uzinei mecanice ucrainene Zhulyansky Vizar, din Kiev, a avut loc prezentarea modelului noului UAV de atac “Sokil-300” (în traducere “Șoim-300”, varianta engleză “Falcon-300”).

Modelul prezentat a fost realizat de Biroul de proiectare „Virazh” al Universității Naționale de Aviație, în trei luni de la finalizarea proiectului de către Biroul de proiectare “Luci”, deși în prezent nu există cerințe operaționale venite din partea Ministerului Apărării din Ucraina.

Aeronava beneficiază de o construcție versatilă care îi permite să fie echipată cu trei tipuri de motoare, două de producție ucraineană (AI-450T2, MS-500V-05C/SE) și unul de producție externă (Rotax 914), de la BRP-Powertrain din Austria.

Caracteristicile UAV-ului depind semnificativ de tipul motorului cu care este echipat. În versiunea cu motorul AI-450T2, acesta ajunge la masa totală de 1.225 kg, poate atinge viteza maximă de 580 km/h, are o autonomie de zbor de 5 ore respectiv de 1.300 km la viteza de croazieră de 260 km/h.

În versiunea cu motorul MS-500V-05C/CE, acesta ajunge la masa totală de 1.220 kg, poate atinge viteza maximă de 466 km/h, are o autonomie de zbor de 3 ore respectiv de 1.000 km la viteza de croazieră de 330 km/h.

În versiunea cu motorul Rotax 914, acesta ajunge la masa totală de 1.130 kg, poate atinge viteza maximă de 210 km/h, are o autonomie de zbor de 26 ore respectiv de 3.300 km la viteza de croazieră de 130 km/h.

Raza de acțiune nu depinde de tipul motorului și este de 150 km cu vizibilitate radio directă și 300 km atunci când se utilizează un repetor.

Zborul este controlat de o unitate inerțială cu giroscop cu laser de producție internă, iar altitudinea maximă care poate fi atinsă este de 12 km.

În cadrul prezentării au fost expuse opt rachete ghidate ce pot fi utilizate de dronă, de tipul RK-2P, P2-M și RK-10 (cu raze de acțiune de 2 - 10 km).

Potrivit producătorului, este planificat ca Sokil-300  să fie echipat cu un radar de bord de dimensiuni reduse și cu un radar cu apertură sintetică (n.t. - care utilizează tehnici și algoritmi ce permit refacerea în 2D sau chiar 3D a suprafețelor scanate) capabil să scaneze solul de la o altitudine de 5 km cu o rezoluție de 30x30 cm.

De asemenea, UAV-ul Sokil-300 este echipat cu un sistem optoelectronic de producție internă (Uzina “Izyum”) utilizat în prezent la sistemului antirachetă "Barrier-B" instalat pe elicoptere.

Controlul dronei este asigurat de la o stație mobilă de control, care este suprapusă cu punctul de comandă-control al sistemului de rachete RK-360 MȚ "Neptun", dezvoltatorul recunoscând că în realizarea UAV-ului s-au avut în vedere experiența și soluțiile tehnice obținute în dezvoltarea rachetei de croazieră „Neptun”.

Portalul militar ucrainean mil.in.ua a informat că perioada necesară pentru dezvoltare și parcurgerea etapelor de testare este de un an și jumătate, iar UAV-ul va putea începe să zboare în aproximativ 9 luni de la începerea producției.

În prezent, costul estimat al unei astfel de drone este de 1,35 milioane de euro, iar dacă se reușește trecerea la producția în serie se apreciază că prețul poate fi redus cu până la 30-40%.

Comentariul autorului: Este foarte interesantă și pragmatică ideea inginerilor ucraineni de utilizare duală a punctului de comandă-control al sistemului de rachete RK-360 MȚ "Neptun". Folosirea conjugată a celor două capabilități permite creșterea eficacității sistemului de rachete, drona putând obține și furniza coordonatele exacte ale țintei, precum și efectul la țintă al rachetelor lansate. Aceasta conduce la ideea că o primă destinație a dronei ar putea fi apărarea de coastă a Ucrainei, considerată o vulnerabilitate după pierderea flotei maritime militare în 2014.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel