În timp ce Turcia şi-a luat gândul de la F-35, dar aşteaptă noi F-16, Grecia anunţa că în 2028 primeşte primele avioane de generaţia a V-a

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Personalul Ministerului grec al Apărării Naționale și americanii de la Joint Strike Fighter Program Office (JPO), Washington, au propus anul 2028 ca an de referință pentru începerea livrării primelor 20 de F-35 care vor forma prima escadrilă de avioane de vânătoare de generația a V-a pentru Grecia. În 2028, se așteaptă ca modernizarea celor 83 de F-16 ale Forțelor Aeriene Elene la versiunea ''Viper'' să fie finalizată, iar americanii propun să înceapă imediat după programul de livrare a primelor F-35. Statele Unite vor să livreze Forțelor Aeriene Elene patru F-35 în 2028, două în 2029, trei în 2030, trei în 2031, patru în 2032 și ultimele patru F-35 în 2033.

În cadrul unei intervenții la postul de televiziune ERT1, ministrul grec al Apărării, Nikos Panaiotopoulos, s-a declarat încrezător că primul avion de luptă F-35 pentru Grecia va ajunge în 2028. Grecia a solicitat achiziționarea a 20 de avioane de luptă, cu posibilitatea de a cumpăra încă 20 de avioane.

Panayiotopoulos a explicat complexitatea procesului de livrare. 2028 este anul cel mai potrivit pentru livrarea primului avion de luptă, dacă totul decurge fără probleme în cadrul negocierilor. El a reamintit că nu au fost încă precizate caracteristicile și specificațiile, precum și termenii contractului. Acest proces necesită timp, a spus ministrul. Cu toate acestea, el a subliniat că, în general, încheierea unor astfel de acorduri durează destul de mult timp.

Atena a primit deja vești bune de la Washington. La 8 februarie anul acesta, ERT 1 a relatat că președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA, Robert Menendez, a aprobat vânzarea de avioane de luptă F-35 către Grecia.

 

F-35 Lightning II. Vestea bună pentru Grecia este neplăcută pentru Turcia

 

Vestea bună pentru Grecia este neplăcută pentru Turcia. Cele două țări vecine sunt angajate de ani de zile în dispute politice și teritoriale, uneori însoțite de incidente. Se poate spune că achiziționarea F-35 de către Grecia este o lovitură serioasă dată ambițiilor și imaginii diplomației turce.

După ce Turcia a achiziționat sistemul rusesc de apărare aeriană S-400, Washingtonul a luat o decizie unilaterală ca Ankara să nu mai participe la programul lor de avioane de luptă moderne. Astfel, Turcia și-a pierdut dreptul de a achiziționa aproape 100 de avioane de luptă F-35.

Turcia este forțată să caute o soluție. În acest stadiu, principala problemă este modul în care Ankara ar trebui să procedeze la modernizarea flotei sale existenţe de avioane F-16. Până în prezent, turcii au reușit să dezvolte tehnologii similare cu cele americane și au început un proces serios de modernizare a F-16. Noile radare AESA și rachete fac parte dintr-un pachet de modernizare dezvoltat de industria turca de apărare.

Dar Ankara are nevoie de noi avioane de luptă. Prin urmare, Turcia aşteaptă de câteva luni bune ca Washingtonul să aprobe o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70/72 și modernizarea flotei actuale de avioane F-16 a Forţelor Aeriene Turce.

 

În acelaşi timp, un grup de senatori americani vor să blocheze şantajul Ankarei - Turcia nu primeşte avioane F-16 până când NATO nu se extinde

 

Mai mult de un sfert din Senat SUA i-a trimis la începutul luni februarie o scrisoare președintelui Joe Biden, amenințând că va bloca vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari către Turcia, atâta timp cât Ankara continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Turcia blochează din mai 2022 intrarea Suediei – şi a Finlandei – în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept „terorişti”, în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

De asemenea, Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA, Bob Menendez, a declarat că se va folosi de poziția sa pentru a bloca vânzarea de avioane F-16, deoarece exista mai multe îngrijorări care includ încarcerarea de către regimul de la Ankara a jurnaliștilor și a oponenților politici, precum și tensiunile cu Grecia în estul Mediteranei. Departamentul de Stat nu a notificat încă în mod oficial Congresul cu privire la vânzarea de F-16, pe fondul amenințării lui Menendez de a o bloca.

În același timp, Turcia se va baza, cel mai probabil, pe avioanele sale de luptă de generația a cincea. În ultimele luni, Ankara a accelerat dezvoltarea avionului TF-X. De fapt, dacă totul decurge conform planului, primul său zbor este așteptat în jurul datei primei livrări de F-35 către Grecia.

 

Grecia își sporește capacitatea de luptă


Fără îndoială, achiziționarea F-35 în deceniul actual de către Grecia va crește serios capacitatea de luptă a Forțelor Aeriene grecești. Se poate spune că acestea devin liderul Balcanilor. Mai ales că, în câțiva ani, alături de F-35 vor zbura și Rafale-urile franceze deja sosite, care vor zbura alături de F-35.

Grecia a primit un cadou neașteptat din partea Franței. După cum a declarat dl Panayiotopoulos în același interviu televizat, foarte rar în istoria comerțului bilateral cu arme s-a întâmplat atât de rapid procesul de achiziționare a unor echipamente atât de sofisticate.

Avioanele Rafale grecești se află în bazele aeriene ale țării de aproape un an. Bineînțeles că nu toate. Grecia a comandat 24 de avioane de luptă și a primit primele nouă la propriu în decurs de o lună. Restul de 15 sunt așteptate să sosească în anii următori.

Din punct de vedere istoric, cele două țări și-au continuat bunele relații timp de decenii. Grecia se bucură de relații bune și de lobby la Washington.

Același lucru se întâmplă și în termeni militari. De exemplu, avioanele F-16 grecești datează de la sfârșitul anilor 1980. Atunci, Grecia a cooperat cu SUA în cadrul programului F-16. Documentele arată că ultimul F-16 achiziționat de Grecia a fost în 2009. Atunci, 30 de avioane F-16 Block 52+ Advanced ajungeau la Atena.

În ultimii ani, Atena a decis să își modernizeze flota de F-16. Modernizarea este în curs de desfășurare și toate aeronavele vor fi modernizate la standarul ''Viper''. Primul F-16 Block 70/72 Viper modernizat pentru Forțelor Aeriene Elene a sosit chiar la sfârșitul anului trecut. În total, 83 de aeronave vor fi modernizate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel