În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata rusă
Armata rusă

Evaluarea recentă a datelor privind evoluția ofensivei ruse în Ucraina arată că armata rusă cucerește din ce în ce mai puțin teritoriu ucrainean, suferind în același timp pierderi semnificative de personal și resurse. Astfel, în ianuarie, februarie, martie și aprilie 2025, forțele ruse au cucerit un total de 1.627 km² de teritoriu ucrainean și regiunea Kursk, în timp ce, potrivit informărilor SMG al Forțelor Armate ale Ucrainei, pierderile rusești din ultimele patru luni s-au ridicat la 160.600 de soldați - o medie de 99 de victime (decedați și răniți) pe kilometru pătrat.

Potrivit datelor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), forțele ruse au cucerit (în Ucraina și Kursk) aproximativ 496 km² în ianuarie 2025, 313 km² în februarie, 601 km² în martie și 217 km² în aprilie.

Un alt nucleu de analiză a datelor, reprezentat de analiștii de la Forbes, remarcă faptul că, în acest ritm de avans, forțele armate ruse ar putea ajunge să ocupe complet Ucraina abia în anul 2256, cu un cost de 101 milioane de victime. (Suprafața totală a Ucrainei depășește 603.000 km², trupele ruse controlând în prezent aproximativ 19% din teritoriul țării, cea mai mare parte fiind ocupată în primele zile ale conflictului.)

Aceeași sursă arată că, pentru cei aproximativ 176 km² din teritoriul ucrainean cuceriți în aprilie 2025, rușii au plătit un preț de 36.000 de militari uciși și răniți, precum și 4.800 unități de echipament de luptă distruse sau avariate.

Însă, în pofida încetinirii ritmului de avansare și a pierderilor suferite, intensitatea operațiilor ofensive rusești de-a lungul liniei frontului nu a scăzut în aceste luni, ceea ce sugerează că “Rusia generează suficiente forțe pentru a susține aceste pierderi fără a fi nevoie să depriorizeze nicio zonă a liniei frontului”, potrivit ISW.

 

Numărul de militari ruși este în creștere

 

La începutul lunii aprilie, Christopher Cavoli, comandantul forțelor americane și NATO din Europa, le-a declarat congresmenilor americani că armata rusă a reușit să recruteze 30.000 de persoane pe lună. Și, din moment ce majoritatea răniților ușor se întorc pe linia frontului, trupele ruse câștigă mai mulți oameni decât pierd.

Janis Kluge, șef adjunct al departamentului Europa de Est și Eurasia de la Institutul pentru Studii de Securitate Internațională (SWP), a declarat la rândul său că nivelul ridicat de recrutare în armata rusă se explică acum prin doi factori de bază: bonusuri mari la semnarea unui contract și speculațiile că războiul se va termina în curând.

Cavoli estimează că numărul contingentului rus din Ucraina este în prezent de 600.000 de militari, ceea ce reprezintă „aproape dublul dimensiunii forței de invazie inițiale” din februarie 2022. Având în vedere cheltuielile militare mari ale Rusiei, conchide generalul american, există motive să credem că Kremlinul se pregătește pentru un război lung care s-ar putea extinde dincolo de Ucraina.

 

Pârghia lui Putin în negocieri ar putea fi întoarsă împotriva sa

 

Președintele rus încearcă să mențină ritmul operațiilor ofensive pentru a exercita cea mai importantă presiune asupra Ucrainei în cadrul discuțiilor de încetare a focului. Se consideră că Kremlinul își propune să prelungească negocierile pentru a obține concesii suplimentare din partea SUA și Ucrainei, asigurându-și în același timp câștiguri suplimentare pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, rămâne neclar cât timp va putea menține Rusia nivelul necesar de personal pentru a continua operațiile ofensive în Ucraina pe termen mai lung, dacă va fi cazul, având în vedere costurile economice în creștere ale plăților sociale și ale bonusurilor acordate.

Astfel devine tot mai acceptat faptul că, deși sancțiunile economice impuse Rusiei sunt necesare, acestea nu sunt suficiente și trebuie întărite cu provocările economice suplimentare generate Rusiei pe câmpul de luptă. Provocând forțelor ruse pierderi semnificative de tehnică militară și personal, sau doar afișând capacitatea și hotărârea pentru aceasta, se poate obține o poziție de negociere puternică și chiar o pace mai durabilă.

Este foarte clar că, mai ales după venirea lui Trump la Casa Albă, președintele rus simte că poate să dicteze ritmul acțiunilor și chiar să controleze evoluția războiului.

Deși unele servicii de informații occidentale sugerează că Putin ar putea începe să acorde prioritate obiectivelor pe termen scurt - cum ar fi consolidarea câștigurilor rusești în Ucraina și menținerea stabilității economice interne, în detrimentul capturării de noi teritorii - faptul că se consideră stăpân pe situație îl va face cel mai probabil să mențină ofensiva pentru a-și maximiza câștigul în teren. Iar angajamentul demonstrat în ultimele luni - în pofida numărului ridicat de victime - susține această ipoteză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel