Hoarda de aur vine, deocamdată, 'călare' pe un F-16. Bombe ce comunică între ele ar putea fi integrate și pe F-35

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 al US Air Force, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
F-16 al US Air Force, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Două bombe cu diametru mic, care colaborează în rețea (CSDB) au fost lansate de pe un F-16, în timpul primei demonstrații de zbor a programului Forțelor Aeriene ale SUA, „Golden Horde”.  

Testul, care a avut loc la finalul anului trecut, dar care a fost anunțat recent, a fost efectuat de o echipă de la Centrul de testare a Forțelor Aeriene Americane de la Baza Aeriană Eglin din Florida, folosind un avion de vânătoare F-16 Viper. Aeronava a lansat două bombe de diametru mic, care colaborează, (CSDB - Collaborative Small Diameter Bomb), special configurate pentru acest experiment, notează publicația Breakingdefense

Prin Golden Horde, unul din programele prioritare ale AFRL - Centrul de Cercetare al Forțelor Aeriene, armata SUA încearcă introducerea în arsenalul său de război a capacității autonome de colaborare în rețea ale sistemelor de arme existente. 

Programul își propune să demonstreze că mai multe arme pot să interacționeze între ele și să transmită date într-o rețea. Atunci când sunt desfășurate în masă, aceste arme schimbă permanent informații și își coordonează loviturile (pe baza algoritmilor pre-programați) pentru a copleși apărarea inamică.

US Air Force au lansat bombe de diametru mic, modificate pentru a încorpora pentru prima dată tehnologia de "roire", ca parte a programului Golden Horde, scopul final al acestui efort fiind de a dezvolta sisteme bazate pe inteligență artificială care ar putea permite conectarea în comun a diferitelor tipuri de muniții de precizie într-un sistem autonom. 

 

Asemenea bombe ar putea fi integrate și pe F-35

 

2. -imagine fara descriere- (screenshot-2021-01-15-124805-aa_35617800.jpg)

Practic, bombele își aleg singure ținta și, când sunt lansate în număr mare, colaborează între ele pentru a nu lovi de două ori aceeași țintă.

"Demonstrația Golden Horde, care a implicat lansări de bombe de diametru mic, este un pas important către sistemele de arme care colaborează în cadrul aceleiași rețele", a spus Chris Ristich, director în cadrul AFRL.

Astfel de bombe par a fi versiuni modificate ale bombei laser de diametru mic GBU-39B/B (LSDB), componenta laser a acelei arme fiind înlocuită de o nouă secțiune care dispune de tehnologia Golden Horde.

Mark Gunzinger, director de dezvoltare din cadrul Institutului Mitchell a afirmat faptul că, deși testul a utilizat pentru lansare un avion F-16, "există un potențial evident pentru ca asemenea bombe să fie integrate pe o gamă largă de aeronave de generație nou, precum F-35. E nevoie de arme de generația a 5-a pentru avioane de generația a 5-a". 

Două alte teste de zbor cu asemenea armament sunt planificate pentru începutul anului 2021, urmând a fi crescut la patru, numărul de arme colaborative utilizate în fiecare test.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel