Grecii primesc ajutor din Israel pentru a contracara dronele turcești TB2 și Anka. Un sistem similar Drone Dome va proteja insulele Greciei

Cătălin Costea  |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone dome, foto: Rafael via Defense.info
Drone dome, foto: Rafael via Defense.info

Ascensiunea rapidă și reușită a Turciei în domeniul dronelor militare și influența considerabilă a acestora în lupta modernă au început să genereze îngrijorări tot mai mari în Grecia. După succesul Bayraktar TB2 și după rezultatele testelor noii generații de UAV-uri Aksungur și Akıncı, Atena se pregătește să coopereze cu Israelul pentru protecția insulelor împotriva noilor capabilități turcești. 

Grecia a lucrat activ pentru a găsi o soluție privind protejarea insulelor și a facilităților critice față de UAV-urile turcești, oprindu-se la sistemul israelian proiectat să acționeze ca o umbrelă electronică împotriva dronelor. 

„Sistemul analizat  este în esență similar cu sistemul Iron Dome al Israelului, dar este un sistem anti-UAV potrivit pentru condițiile geografice ale insulelor și altor regiuni de graniță, preferabil rachetelor antiaeriene, în conformitate cu nevoile Greciei", se precizează în presa elenă de specialitate. 

Sistemul Drone Dome, nou dezvoltat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, este destinat contracarării UAV-urilor prin bruierea comunicațiilor și a GPS-ului dronelor și se caracterizează printr-o configurație flexibilă, compania Rafael oferind Greciei o versiune “personalizată”. 

Sistemul pe care Grecia îl va achiziționa va fi însă adaptat altor cerințe, vânzarea acestor sisteme fiind un subiect sensibil pentru securitatea Israelului.

 

Grecia consideră că Bayraktar TB2 și Anka reprezintp o provocare serioasă

 

În februarie 2021, generalul grec în retragere Evangelos Yeorgusis semnala că UAV-urile turcești, care efectuează zboruri regulate între râul Meric și insulele grecești Kastellorizo ​​​​și Meis, reprezintă o problemă serioasă pentru Grecia.  

Dronele Bayraktar TB2 și Anka, aflate în dotarea Forțelor Aeriene Turce, efectuau în acea perioadă 3-4 zboruri pe zi în această regiune, pentru a monitoriza deplasările navelor de luptă grecești și poziționarea elementelor militare grecești de pe insule. 

Grecia trimite frecvent F-16 în zonă pentru a intercepta vehiculele aeriene fără pilot turcești, însă  aceasta nu este o soluție rentabilă pentru Atena. “Nu este ușor pentru Grecia să gestioneze aceasta situație, iar dacă Turcia crește numărul de drone și zboruri în regiune, va deveni și mai dificil”. a declarat Yeorgusis. 

Conștientă de avantajul UAV-urilor turcești, Grecia este decisă să utilizeze senzorii puternici ai sistemului Drone Dome pentru a reduce activitatea acestora în zonele de frontieră și pentru integrarea informațiilor radar obținute de sistem în rețeaua integrată de apărare antiaeriană elenă.  

Relațiile de cooperare militară între Grecia și Israel au crescut semnificativ după 2010. În 2021, a fost semnat un acord în valoare de 1,68 miliarde USD între Forțele Aeriene Elene și compania Elbit Systems din Israel pentru activitățile de pregătire a piloților Comandamentului Forțelor Aeriene Elene. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel