Geoană: Parteneriatul României cu SUA - ancora politicii externe a României și a interesului național

Darius Muresan |
Data publicării:
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN

Secretarul General Adjunct al NATO. Mircea Geoană, a subliniat astăzi, într-un discurs susţinut în sesiunea plenară a Forumului Economic România-SUA “De la Securitate la Prosperitate”, organizat de American Chamber of Commerce (AmCham) in Romania, că parteneriatul ţării noastre cu Statele Unite este „ancora politicii externe a României şi a interesului naţional”.  

Geană a rememorat cei 25 de ani de la înfiinţarea AmCham România şi demersurile iniţiale încă de pe când era ambasadorul nostru la Washington.

Parteneriatul româno-american e unul „solid şi de succes”, a adăugat, însă trebuie în permanenţă reevaluat, hrănit cu idei noi, în concordanţă cu prefacerile accelerate ale acestei perioade istorice. România şi Statele Unite „sunt mai mult decât parteneri strategici”, a spus Geoană, sunt aliaţi în NATO, „în acest moment pivotal al istoriei”, în care ameninţările de securitate cresc.

 

Importanța regională a României

 

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO , a prezentat ţara noastră,  în cadrul sesiunii plenare a American Chamber of Commerce în Romania, nu doar ca pe o piaţă de desfacere, ci ca pe “o poartă cu deschidere de 360 de grade. O ţară pro-americană, dând acces la piaţa vestică a Uniunii Europene, un loc ideal pentru a participa la parcursul viitoarei reconstrucţii a Ucrainei (...), o platformă spre Balcani, Caucaz şi Marele Orient Mijlociu (...). România ar trebui să fie nu doar statul major local al dumneavoastră, ci ar trebui să fie şi statul dumneavoastră major regional”, a spus Mircea Geoană.

Relocarea afacerilor în Europa şi SUA, aşa-numitul friendly-re-shoring,  trebuie transformat într-un model economic şi de dezvoltare, care sa încurajeze cooperarea şi dezvoltarea unui ecosistem de business şi inovare pentru economia viitorului, capabil să ofere inclusiv noi locuri de muncă, Geoană oferind în acest sens exemplul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel