Fregata Amiral Gorshkov a ieșit din Marea Mediterană. Escadra rusă din regiune la cel mai redus nivel din ultimii ani

Ionel Copcea |
Data publicării:
Fregata rusă Amiral Goroshkov. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Fregata rusă Amiral Goroshkov. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 05.09.2023, că, după ce a finalizat îndeplinirea misiunilor în Marea Mediterană, fregata Amiral Groshkov a ieșit în Oceanul Atlantic, însoțită de petrolierul Viazma.

,,Astăzi, fregata Amiral Gorshkov, aflată în Marea Mediterană din luna aprilie 2023, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit în Oceanul Atlantic, fiind însoțită de petrolierul Vyazma”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Tass.

Potrivit reprezentanților militari ruși, echipajul navei și-a finalizat misiunile încredințate ca parte a grupării permanente a Forțelor Navale ale Rusiei din Marea Mediterană. Pe timpul deplasării în Oceanul Atlantic, fregata Amiral Gorshkov urmează să execute mai multe exerciții navale.

Marșul de lungă durată al fregatei a început pe 04 ianuarie 2023, când aceasta a plecat de la Severomorsk. Pe timpul acestuia, nava a parcurs aproximativ 42.000 de mile marine. Echipajul fregatei a luat parte la două exerciții navale multinaționale în Oceanul Indian și Marea Arabiei și a efectuat escale în porturi din Republica Sud-Africană, Iran, Arabia Saudită și Siria.  

Comentariul autorului: Plecarea fregatei rusești Amiral Gorshkov din Marea Mediterană este oarecum surprinzătoare, ținând cont de faptul că aceasta nu a fost înlocuită de o navă de luptă de același nivel. Astfel, escadra rusească din Marea Mediterană rămâne la cel mai redus nivel din ultimii ani. Din compunerea acesteia mai fac parte un submarin (Krasnodar), o corvetă (Merkury), o navă mică purtătoare de rachete (Orekhovo-Zuevo), un dragor (Vladimir Emelyanov) și două nave auxiliare: remorcherul Viceamiral Paromov și petrolierul Yelnya. De asemenea, în aceste zile a intrat în Marea Mediterană și atelierul plutitor PM-82 al Flotei ruse din Marea Baltică.

Trebuie semnalat faptul că și numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din regiune nu a mai fost atât de redus de mulți ani. În prezent, în Marea Mediterană se mai află doar două astfel de platforme, respectiv un submarin (Krasnodar) și o navă de suprafață (Orekhovo-Zuevo). De regulă, numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr în Marea Mediterană era de trei sau patru. Au fost însă situații în care numărul acestora a fost chiar de șase sau șapte.

De asemenea, numărul total de nave din portul Tartus și din estul Mării Mediterane era de 10-15, față de numai șapte în prezent.

Probabil că, reducerea prezenței navale ruse din estul Mării Mediterane are loc pe fondul prelungirii conflictului din Ucraina. Consumul uriaș de resurse legat de acesta face ca alte misiuni, care nu au legătură directă cu războiul de pe teritoriul ucrainean, să fie reduse la un nivel minim.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel