Franța nu e încă pregătită de un război de anduranță împotriva Rusiei, deși deține una din cele mai puternice armate din lume

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un elicopter francez Fennec și un elicopter britanic CH-47 Chinook, într-un zbor deasupra Parisului în 2016. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
Un elicopter francez Fennec și un elicopter britanic CH-47 Chinook, într-un zbor deasupra Parisului în 2016. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța

Think tank-ul american RAND Corporation a identificat câteva puncte slabe ale Armatei Franței, una din cele mai puternice forțe ale NATO. În pofida faptului că Parisul deține una din cele mai puternice armate, RAND Corporation consideră că Franța nu e pregătită de un război convențional pe termen lung cu Federația Rusă.

Într-o analiză a celor de la Forbes, fiind citat raportul RAND Corporation, se precizează că deși Armata franceză este puternică și deține tehnică militară extrem de avansată, are însă o problemă în cazul unui conflict pe termen lung: fragilitatea, lipsa unei rezerve importante de muniție și nu în ultimul rând lipsa forței de muncă i-ar pune mari probleme în ceea ce privește susținerea unui război împotriva Federației Ruse.

 

Franța, una din cele mai puternice armate, dar cu unele slăbiciuni într-un război de uzură

 

„Franța deține în prezent una din cele mai capabile forțe militare din Europa de Vest, datorită angajamentului Parisului de a menține activă o gamă cât mai largă de capabilități militare și de a avea capacitatea de a susține orice tip de conflict militar, inclusiv convențional, fără a avea nevoie de sprijinul aliaților”, precizează RAND Corporation.

Însă problema Franței nu o reprezintă capabilitățile militare ci numărul destul de limitat al acestora. Resursele în cazul unui conflict ar fi epuizate rapid, în timp ce probleme mari ar ridica operațiuni de război electronic, apărare antiaeriană și capacități de transport aerian.

„Capacitatea Franței de a susține un conflict militar convențional de ultimă generație este limitată”, conchide RAND Corporation. Think tank-ul precizează că deși Armata Franței ar putea într-o primă etapă să îndeplinească obiectivele, operațiunile militare „i-ar epuiza rapid atât resursele materiale cât și cele umane”.

 

Și totuși, Franța este a doua putere în NATO și deține o armată impresionantă

 

2. Sursă foto... (charles-de-gaulle-portavion-franta_27751700.jpg)

Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Ministere des Armees, Facebook

Sigur, analiza abordează un scenariu pur ipotetic care nu ține cont de un factor esențial care ar schimba radical „jocul”: Susținerea NATO.

În raportul think tank-ul cu privire la Franța se mai subliniază că, asemenea US Army, după 9/11, forțele armate franceze s-au pliat pe un alt tip de război: războiul împotriva terorismului și insurgenței. Franța luptă de foarte mulți ani împotriva grupărilor jihadiste din fostele sale colonii africane din regiunea Sahel. De la începutul operațiunii Brakhane care a avut loc în 2014, în Africa au fost dislocați aproximativ 5.000 de soldați francezi.

Și totuși, dacă e să ne uităm după indicele experților de la Global Firepower, Franța se află pe locul 7 la nivel mondial în topul celor mai puternice armate din lume. Și, pe locul 2 în NATO după, evident, SUA. La toate aceste se pot adăuga și capabilitățile nucleare ale francezilor.

Parisul deține aproximativ 270.000 de militari activi și un număr impresionant de tehnică militară modernă de ultimă generație, inclusiv tancuri Leclerc, avioane de luptă Rafale și obuziere autopropulsate CAESAR.

Mai mult, în comparație cu Federația Rusă, deși Franța deține și ea doar un singur portavion - Charles de Gaulle - acesta spre deosebire de Amiral Kuznețov este operabil, fiind un portavion cu propulsie nucleară, asemenea portavioanelor SUA, cea mai mare forță militară din lume.

Iar așa cum a anunțat DefenseRomania încă din primăvara acestui an, Franța a prezentat imaginic cu macheta viitorului portavion francez care va fi construit la şantierul naval din Lorient al companiei Naval Group.

CITEȘTE ȘI: Un nou portavion pentru Marina franceză. Bătrânul Charles de Gaulle va fi exploatat până în 2038

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel