Franța, mult în urma Germaniei în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei: Europa va trebui să își dubleze cel puțin eforturile actuale de sprijin militar

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik
Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik

Dintre marile puteri militare ale Europei, Franța are cea mai superficială implicare în ceea ce privește trimiterea de arme și muniții în Ucraina, potrivit unui nou raport al Institutul Kiel din Germania care cuprinde date şi informaţii relevante cu privire la ajutorul acordat Kievului. Grupul de reflecție din Germania și-a actualizat vineri sistemul de monitorizare a sprijinului acordat Ucrainei - cu date care cuprind ajutorul financiar și militar acordat Kievului până la 15 ianuarie.

Acesta arată că Europa recuperează din decalajul față de Statele Unite - câștigând viteză în timp ce ajutorul din partea SUA stagnează din cauza blocajului politic de la Washington, precizeză Politico.

Până la 15 ianuarie, țările europene au alocat 88,7 miliarde de euro, față de 66,1 miliarde de euro ale SUA, potrivit cifrelor publicate pentru a coincide cu începutul Conferinței de Securitate de la Munchen.

În ceea ce privește ajutorul militar, SUA sunt în continuare în frunte, cu 43,2 miliarde de euro, cu puțin peste 2 miliarde de euro mai mult decât țările europene. Dar ajutorul de la Washington încetinește: În prima jumătate a anului trecut, SUA dădeau în medie 2,8 miliarde de euro pe lună, dar în a doua jumătate a anului 2023 au fost doar 470 de milioane de euro pe lună.

Dar acest lucru ar putea să nu fie suficient dacă Donald Trump va fi reales președinte al SUA în noiembrie și va lăsa Europa să finanțeze singură Ucraina. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, blocajul actual din Congresul SUA pune mai multă presiune asupra țărilor europene pentru a crește ajutorul militar pentru Ucraina.

,,Europa va trebui să își dubleze cel puțin eforturile actuale de sprijin militar în cazul în care nu va exista un sprijin suplimentar din partea Statelor Unite", a declarat Christoph Trebesch, care conduce baza de date a think tank-ului care acoperă ajutorul militar, financiar și umanitar acordat Ucrainei de către aliați - inclusiv țările UE și membrii G7.

 

Datele Institutului Kiel arată diferențe uriașe între țările europene

 

Franța, cu unul dintre cele mai mari complexe militare industriale din Europa, se află mult în urmă. Institutul a constatat că angajamentele franceze - ajutorul dat și promis - au fost de 635 de milioane de euro, în timp ce Germania a fost de 17,7 miliarde de euro, pe locul al doilea după SUA.

Vineri, cancelarul german Olaf Scholz i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski un nou pachet de sprijin militar în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Ajutorul din partea altor mari donatori precum Marea Britanie și Polonia, s-a stabilizat în ultimul an. Ukraine Support Tracker a devenit sursa de referință pentru evaluarea nivelului de ajutor pe care aliații occidentali îl acordă Ucrainei, dar acest lucru atrage furia parlamentarilor francezi care spun că nu prezintă o imagine completă.

 

Ce rol joacă cu adevărat Franţa în acordarea de ajutoare militare pentru Ucraina?

 

Franța susține că trimite Ucrainei importante sisteme de arme, cum ar fi rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune SCALP-EG - în special înainte ca SUA să trimită măcar o ''mână de rachete'' ATACMS.

Christoph Trebesch a recunoscut că datele sunt "incomplete", deoarece depind de anunțurile publice și că țări precum Franța și Polonia nu sunt foarte transparente în ceea ce privește ajutorul acordat. El a spus că este "clar că sunt diferențe foarte mari în ambele sensuri", adăugând că țări precum Danemarca și Estonia trimit mai mult de 2% din PIB Ucrainei, în timp ce Franța și Italia trimit o frântură din această sumă.

Grupul de reflecție nu ia în considerare costul echivalent al instruirii militare, al schimbului de informații sau al accesului la servicii spațiale prin satelit, a spus el, dar analizează rapoartele și dosarele guvernamentale și - deocamdată - verifică cine își respectă promisiunile.

Ieri, la o zi după publicarea raportului Institutului Kiel din Germania, Franța a anunţat că va furniza Ucrainei un pachet de ajutor militar care include obuze de artilerie și obuziere Caesar, precum și sisteme de apărare antiaeriană. Anunţul cu privire la acest nou pachet de ajutor militar a fost făcut chiar de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele francez Emmanuel Macron, la 16 februarie.  

,,Îi sunt recunoscător președintelui Franței pentru toată această asistență militară puternică pe care o primim", a declarat Zelenski. "Astăzi, un alt pachet de apărare. Exact cel de care avem nevoie. Este vorba de obuze pentru artilerie, tunuri, sisteme ''Cezar'' eficiente şi întărirea suplimentară a apărării aeriene".

Fără a oferi detalii concrete despre acest pachet, Zelenski a făcut anunțul alături de Macron, în timp ce aceștia semnau concomitent un acord bilateral de cooperare în domeniul securității, care va oferi un ajutor militar de 3 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) în acest an.

Acesta este cel de-al treilea acord bilateral de securitate pe care Kievul l-a finalizat cu partenerii săi pe baza angajamentelor luate de țările G7 în iulie anul trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel