Franța a lansat trei sateliți de spionaj. Indirect, aceștia ar fi putut fi afectați de testul rusesc cu racheta antisatelit

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Imagine ilustrativă - lansarea unui satelit francez
Imagine ilustrativă - lansarea unui satelit francez

Pe 16 noiembrie, trei sateliți militari francezi de informații au fost lansați pe orbită  la bordul unei rachete Arianespace Vega, de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză.

Gruparea spațială satelitară, numită CERES (CapacitÉ de Renseignement Électromagnétique Spatiale – Capacitatea de Cercetare Electromagnetică Spațială), va permite Franței să colecteze, mai bine din spațiu, informații privind locațiile surselor de semnal electromagnetic, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerul Apărării de la Paris.

”CERES este un mijloc inovator de informații care contribuie la consolidarea capacităților noastre de apărare spațială, care sunt decisive pentru suveranitatea și independența noastră strategică”, a declarat ministrul francez al apărării, Florence Parly.

Constelația formată din cei trei sateliți este plasată pe o orbită joasă la aproximativ 700 de km de suprafața Pământului, ceea ce face posibilă detectarea și localizarea din spațiu a semnalelor electromagnetice [emise de pe Pământ], cum ar fi stațiile radar, mijloacele de comunicații prin radio. Sistemele aflate la bordul sateliților vor fi operaționale permanent și vor putea colecta informații din orice punct al planetei, se precizează în comunicat.

Prin amplasarea în spațiu a unui sistem de culegere a semnalelor electromagnetice, Franța va avea acces la date, care erau anterior inaccesibile senzorilor amplasați pe platforme terestre, maritime sau aeriene, iar Forțele Armate naționale vor cunoaște mai bine situația strategică și vor putea să se adapteze mai rapid și mai eficient la noile scenarii operaționale.

Florence Parly a salutat lansarea, precizând că „Franța își confirmă puterea în sectorul spațial, combinând tehnologii și resurse, pe care puține țări din lume le  au”.

Legea privind programele militare (LPM - Loi de programmation militaire) pentru perioada 2019-2025 reflectă pe deplin preocuparea față de informații, cu un buget majorat la 4,6 miliarde de euro pe întreaga perioadă, se mai precizează în comunicatul Ministerului Apărării.

Plasarea pe orbită a constelației CERES vine la mai puțin de o lună, după o altă lansare de succes - pe 23 octombrie a primului satelit din sistemul Syracuse 4, destinat îmbunătățirii comunicațiilor militare satelitare.

Comentariul autorului: Publicația franceză Zone Militaire a remarcat că trimiterea pe orbită a sistemului CERES a fost întârziată cu doi ani datorită „unei anomalii […], care a necesitat o recuperare totală a echipamentului” – potrivit ministrului Parly (în cadrul unei audieri parlamentare din 2019), iar acum lansarea a avut loc în timp ce Stația Spațială Internațională (ISS) tocmai a fost pusă în pericol de resturile generate de distrugerea unui vechi satelit sovietic de informații (Cosmos-1408) de către o armă rusească anti-satelit.

Satelitul Cosmos-1408, care a fost distrus pe 15 noiembrie 2021, se afla tot pe o orbită joasă, cuprinsă între 645 km și 679 km.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, resturile (aproximativ 1500 de bucăți) satelitului Cosmos-1408 vor orbita în jurul Pământului, timp de câțiva ani, posibili decenii, la  altitudini cuprinse între 440 și 520 km.

Se pare că unul dintre efectele, pe termen lung, ale testului rusesc cu armă antisatelit va fi creșterea riscului de folosire a zonei orbitale joase de către sateliți, zonă de regulă preferată pentru misiunile militare de observare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel