Francezii dau lovitura cu prima dronă din lume care va neutraliza minele marine. Thales va înzestra Franța și Marea Britanie cu noile vehicule subacvatice

Dronă subacvatică de neutralizare a minelor. Foto: Thales
Dronă subacvatică de neutralizare a minelor. Foto: Thales

În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.

Acest sistem utilizează soluția testată de gestionare a misiunii M-Cube pentru a integra și controla mai multe vehicule de suprafață și subacvatice fără echipaj, dotate cu sonare de înaltă performanță și cu alte sisteme. Marina Regală britanică și Marina franceză vor primi astfel prima capacitate completă de contramăsuri antimină din lume bazată pe drone.

Potrivit unui comunicat emis de gigantul francez către DefenseRomania, „Thales este lider mondial în domeniul contramăsurilor împotriva minelor. Cea mai recentă demonstrație confirmă rolul companiei ca partener de încredere în materie de inovare, care permite forțelor navale să își dezvolte capacitățile strategice”.

„În timpul testelor pe mare efectuate de la distanță, de la centrul de comandă din Brest, Franța, Thales a demonstrat cu succes performanța ultimei componente a sistemului său inovator de contramăsuri împotriva minelor - vehiculul subacvatic operat de la distanță - și capacitatea acestui sistem de a neutraliza minele marine”.

Programul MMCM se bazează pe cele mai recente descoperiri în domeniul tehnologiilor autonome, al inteligenței artificiale, al securității cibernetice și al sistemelor fără echipaj, pentru a face față unor scenarii operaționale dificile. Primele două prototipuri de sisteme MMCM au fost livrate în urma calificării pe mare. De la sfârșitul anului 2021 au fost efectuate evaluări operaționale, iar forțele navale vor primi cele șase sisteme produse în serie între 2024 și 2025.

În calitate de contractant principal și integrator principal de sisteme în cadrul programului MMCM și lucrând cu o rețea extinsă de parteneri, Thales și-a consolidat poziția de lider mondial în domeniul contramăsurilor împotriva minelor, bazate pe drone.

Testele reușite reprezintă cea mai recentă etapă a programului. Desfășurate împreună cu reprezentanți ai Marinei franceze, ai agenției franceze de achiziții publice în domeniul apărării, ai Marinei Regale, ai Ministerului britanic al Apărării și ai OCCAr, testele pe mare au demonstrat capacitatea sistemului de a localiza și identifica minele marine.

 

Testele au fost un succes. Cum acționează prima dronă din lume cu capacitate de a neutraliza minele marine

 

Vehiculul subacvatic operat de la distanță a instalat cu succes încărcături pe o mină de fund și pe o mină ancorată, astfel încât ciclul de neutralizare să poată fi finalizat. Demonstrațiile s-au desfășurat în condiții realiste pe mare, centrul de operațiuni Thales din Brest controlând sistemele de la distanță și îndeplinind funcțiile centrului operațional portabil (POC), cu sprijinul personalului din cadrul Marinei naționale.

Această ultimă realizare tehnologică este o nouă confirmare a expertizei Thales în domeniul ingineriei sistemelor navale, al sonarelor de înaltă performanță, al inteligenței artificiale, al securității cibernetice și al tehnologiilor autonome și demonstrează capacitatea sistemului său de gestionare a soluției M-Cube de a integra diferite tipuri de subsisteme.

Operatorii umani se bazează pe sisteme avansate pentru a detecta, clasifica, localiza, identifica și neutraliza, cu un nivel ridicat de precizie și fiabilitate, chiar și cele mai sofisticate și mai bine ascunse mine. Un sistem de procesare și de vizualizare de ultimă generație, alimentat de algoritmi de inteligență artificială, realizează analiza datelor provenite de la sonar în timp real și/sau post-misiune, mai precizează sursa citată.

 

Livrarea sistemelor începe anul viitor

 

Integrarea primelor subsisteme produse în serie în cadrul sistemului general a început la Brest, iar livrarea către marinele militare este programată pentru începutul anului 2024. Aceste subsisteme presupun vehicule de suprafață fără echipaj care includ fie sonarul remorcat TSAM, fie vehiculul subacvatic operat de la distanță (ROV), pentru identificarea și neutralizarea minelor. Pregătirea, monitorizarea, controlul și evaluarea misiunilor sunt efectuate de operatorii din Centrul de operațiuni portabile (POC) sau din Centrul de operațiuni de la țărm (SOC).

"Încă de la semnarea contractului în 2015, echipele și partenerii noștri și-au folosit competențele, energia și pasiunea pentru a se asigura că Thales poate face față provocărilor tehnologice ale acestui program extraordinar. Ne angajăm pe deplin să furnizăm Marinei franceze și Marinei Regale cele mai inovatoare tehnologii pentru a le proteja bunurile strategice și pentru a oferi siguranță personalului naval. Aceste ultime repere oferă o nouă dovadă a determinării noastre de a îndeplini aceste obiective", a declarat Gwendoline Blandin-Roger, vicepreședinte al Diviziei Sisteme subacvatice în cadrul Thales.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel