Fostul șef al NATO propune acceptarea Ucrainei în Alianță, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Armata ucraineană ar putea să-și mute resurse suplimentare în prima linie

Ucraina ar trebui să fie acceptată în Alianța Nord-Atlantică, dar protecția nu ar trebui să se extindă asupra teritoriilor ocupate acum de Rusia, sugerează fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. El crede că acest lucru ar trimite Rusiei un semnal că nu poate împiedica Ucraina să se alăture Alianței de apărare occidentale.

Rasmussen a lucrat de multă vreme împreună cu Andrii Yermak, consilierul principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. El a ajutat la pregătirea poziției Kievului, mai ales înaintea celui mai recent summit NATO din iulie de la Vilnius, Lituania, care s-a încheiat însă fără ca Ucraina să fie invitată să participe, remarcă ziarul britanic The Guardian, care a relatat despre propunerea lui Rasmussen.

În același timp, conducerea ucraineană nu și-a ascuns dezamăgirea când NATO, la summit-ul său de anul acesta, (printre altele, la insistențele SUA și Germaniei) a emis o declarație că Ucraina va primi o invitație atunci când circumstanțele o vor permite, fără a menționa un termen clar. Argumentul principal la acea vreme era teama că, conform articolului 5 privind apărarea colectivă din Tratatul Atlanticului de Nord, toate celelalte state NATO s-ar găsi și ele într-un război direct cu Rusia după acceptarea Ucrainei atacate.

 

O cale de ieșire dintr-o situație dificilă?

 

În același timp, Rasmussen neagă că acest lucru ar însemna o cedare către Rusia a teritoriului ocupat și înghețarea conflictului.

Mișcarea ar însemna că NATO asigură protejarea teritoriului aflat sub controlul Kievului, iar Statul major ucrainean ar avea o marjă de manevră crescută de a-și disloca mai multe unități pentru a lupta în prima linie. 

„Credibilitatea absolută a garanțiilor articolului 5 ar descuraja Rusia de la escaladarea atacurilor asupra teritoriului ucrainean din cadrul NATO, ceea ce ar elibera forțele Ucrainei să treacă în prima linie”, a explicat el.

„Rusia ar trebui să primească un mesaj clar că orice încălcare a teritoriului NATO va fi pedepsită cu un răspuns. În unele privințe, propunerea este similară cu impunerea unei zone de excludere a zborului Rusiei, astfel încât aceasta să nu poată zbura deasupra teritoriului ucrainean sau să lanseze rachete în orașele ucrainene”, a menționat fostul secretar general al NATO.

Anul acesta, a fost creată o nouă platformă sub forma Consiliului Ucraina-NATO, alături de faptul că țările individuale pot oferi garanții de securitate Ucrainei în mod bilateral. Următorul summit NATO va avea loc în iulie, la Washington, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Alianței. Problema viitoarei aderări a Ucrainei va fi cu siguranță un subiect important.

Rasmussen a condus NATO din 2009 până în 2014 și a fost prim-ministru danez între 2001 și 2009.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel