Forțele Navale ajută la lansarea primului satelit: EcoRocket, testată pe nava NMH Cătuneanu trimite România într-un club select în UE

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Racheta EcoRocket, care va lansa pe orbită primul satelit al României, în timpul testelor de la bordul navei militare NMH Alexandru Cătuneanu. Sursă foto: Lansăm România
Racheta EcoRocket, care va lansa pe orbită primul satelit al României, în timpul testelor de la bordul navei militare NMH Alexandru Cătuneanu. Sursă foto: Lansăm România

Chiar în aceste zile, în Marea Neagră, în pofida vremii dificile, reprezentanții Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) și Forțele Navale Române testează racheta EcoRocket care va lansa primul satelit al României.

Racheta EcoRocket se află în prezent în Marea Neagră, unde la bordul navei militare hidrografice NMH Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu efectuează teste.

Vorbim de o rachetă ecologică, lansarea fiind programată undeva în luna august 2021.

În urma lansării România va intra într-un cerc select. Țara noastră va deveni a 11-a ţară din lume care şi-a lansat propriul satelit şi a doua din Uniunea Europeană, după Franţa.

Este vorba despre EcoRocket, o rachetă care are o caracteristică de protecţie a mediului, primele două trepte folosesc un combustibil pe bază de apă şi vaporii rezultaţi în urma funcţionării motoarelor celor două trepte sunt în principal de bază de apă, de aici şi denumirea EcoRocket.

Este o rachetă construită pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni, poate lansa până la zece sateliţi de tip Cubesat, de exemplu. Are o greutate de cinci tone la lansare şi 450 de kilograme fără combustibil, o lungime de 13,2 metri, prima treaptă zboară până la o altitudine de opt kilometri şi 1500 de kilometri pe oră, treapta a doua până la o altitudine de 50 de kilometri şi 5.500 de kilometri pe oră, iar treapta a treia este treapta care se pune pe orbită şi pune sateliţii pe orbită”, a explicat Dumitru Popescu, coordonatorul proiectului din cadrul ARCA, la finalul lunii trecute, citat de agenția News.ro, în momentul în care EcoRocket a ajuns la Constanța. 

 

Forțele Navale Române, un sprijin indispensabil pentru pregătirea lansării EcoRocket care va lansa primul satelit al României

 

Și așa cum anunță și pagina proiectului „Lansăm România”, scafandrii de luptă ai Forțelor Navale sunt un sprijin indispensabil pentru pregătirea activităților de lansare ale vehiculului EcoRocket.

„Toate cheltuielile care sunt efectuate de Forțele Navale cu această activitate sunt suportate de noi din surse private. Vor avea loc antrenamentele pe mare începând de luni și în prima parte a antrenamentelor vom face absolut toată procedura de lansare, mai puțin lansarea”, a mai spus fondatorul ARCA, Dumitru Popescu, tot la finalul lunii iunie, citat de agenția de presă Mediafax.

2. Sursă foto... (arca-ecorocket-satelit-romania_82666300.jpg)

Racheta e proiectată și fabricată integral în România. 

Construirea rachetei românești a implicat o investiție de 1.2 milioane de euro și a fost finanțată integral din fonduri private. 

Prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel