Unde a dispărut Flota rusă din Marea Neagră? Toate navele sunt acum înghesuite la baza navală din Novorossiysk, departe de dronele ucrainene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Nave de război ale Flotei ruse din Marea Neagră în timpul unor exerciții navale. Sursa foto: Biroul de presă al Ministerului rus al Apărării.
Nave de război ale Flotei ruse din Marea Neagră în timpul unor exerciții navale. Sursa foto: Biroul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Flota rusă din Marea Neagră este în prezent aproape complet inactivă atât în Marea Neagră, cât și în Marea Azov, resursele sale de luptă valoroase fiind în mare parte consemnate la baza navală supraaglomerată din Novorossiysk. Această evaluare a fost făcută de căpitanul ucrainean Dmytro Pletenchuk, purtător de cuvânt al Marinei ucrainene, într-un interviu recent acordat Radio NV.

Potrivit lui Pletenchuk, navele rusești nu s-au aventurat în Marea Neagră de mai multe zile și chiar și submarinele sunt absente în mod vizibil. În Marea Azov nu a existat nicio prezență navală rusă de luni de zile, Pletenchuk anticipând o „aniversare” a absenței lor în curând.

„Ai putea spune că nu sunt active deloc - nu au mai ieșit de câteva zile”, a declarat Pletenchuk, subliniind o schimbare radicală la nivelul operațiunilor navale rusești.

Reducerea semnificativă a activității navale rusești este atribuită unei retrageri strategice în urma atacurilor ucrainene cu drone. „Toate activele valoroase au fost relocate la baza lor din Novorossiysk”, a explicat Pletenchuk. Cu toate acestea, această mutare aduce cu sine propriile provocări, deoarece baza de la Novorossiysk este „supraaglomerată, deoarece baza nu a fost proiectată pentru a găzdui întreaga Flotă a Mării Negre pregătită de luptă - chiar și în forma sa redusă”.

În timp ce bază Novorossiysk oferă o siguranță relativă în faţa ameninţărilor cu drone, navele rusești sunt obligate să părăsească portul atunci când ucrainenii efectuează atacuri cu rachete, creând o dilemă în rândul militarilor ruşi - rămân cu navele mai aproape de port sau ies în larg unde pot fi loviţi de dronele maritime? „Este periculos să stai în port și este periculos să mergi pe mare”, a rezumat Pletenchuk.

În Sevastopol, Crimeea, au rămas doar nave auxiliare și avariate, care nu reprezintă o amenințare semnificativă sau un interes strategic pentru Ucraina. Puținele unități rusești active din Sevastopol sunt mici nave de patrulare utilizate in misiuni de antisabotaj.

Încercările de a stabili o prezență în Golful Temryuk din Marea Azov au fost abandonate după atacurile efectuate de ucraineni asupra coastei de est, confirmând ca Ucraina poate lovi cu usurință în regiune. Baza din Abhazia, a precizat Pletenchuk, este destinată în primul rând operațiunilor de pază a frontierelor, nu flotei de luptă.

 

Intensitatea atacurilor ucrainene asupra navelor rusești a scăzut deoarece țintele nu se mai află pe mare

 

„Pentru a lovi o țintă, trebuie să o vezi”, a remarcat Pletenchuk. Atunci când navele rusești se aventurează în larg, acestea sunt în principal submarine, care sunt greu de țintit cu drone navale. Totuși, această dependență forțată de submarine pentru patrulare este nesustenabilă pe termen lung din cauza cerințelor impuse de întreținere. Se pare că Rusia are patru submarine în regiune, dintre care trei sunt capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr.

În ceea ce privește lansările de rachete, Pletenchuk a confirmat o scădere semnificativă a atacurilor lansate de pe mare. Loviturile cu rachete balistice asupra infrastructurii portuare ucrainene provin în prezent în principal de la sistemele terestre Iskander-M din Crimeea ocupată.

În timp ce în această primăvară au avut loc două atacuri cu rachete balistice asupra infrastructurii portuare, soldate cu victime în rândul lucrătorilor portuari civili, atacurile lansate de pe mare au scăzut la aproximativ un caz pe lună, un contrast puternic față de lansările frecvente observate în 2022-2023, când flota avea baza în Crimeea.

Provocările logistice ale operării navelor din baza Novorossiysk, inclusiv dificultățile de încărcare a rachetelor, sunt citate drept factori care contribuie la această reducere. Deși Rusia deține încă un număr considerabil de platforme de lansare armate, detașarea acestora de la baza principală din Sevastopol a afectat în mod semnificativ capacitățile lor operaționale.

În timp ce atacurile lansate din aer continuă, sistemele balistice terestre au devenit principala platformă de atac a Rusiei. Sistemele de rachete anti-navă, cum ar fi Val și Bastion, reconvertite pentru ținte terestre, au cunoscut, de asemenea, o pauză notabilă în utilizare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel