F-16, abandonate? Piloții irakieni se plâng că avioanele nu mai pot zbura iar Bagdadul e depășit de situație

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Programul F-16 pe care Irakul îl implementează ar fi trebuit să ducă la consolidarea forțelor armate de la Bagdad. Dar, potrivit unor piloți irakieni, care au vorbit cu presa sub protecția anonimatului, programul se îndreaptă spre eșec.

În 2011, înainte de decizia SUA de a se retrage din Irak, oficialii de la Bagdad au semnat un contract în valoare de 4.3 miliarde de dolari cu Lockheed Martin pentru consolidarea Forțelor Aeriene prin achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Trei ani mai târziu, primul lot de trei aeronave a sosit în Irak.

Dar, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani în Irak și atacul Teheranului asupra bazelor americane, tehnicienii Lockheed Martin au părăsit Irakul la începutul acestui an. Doi piloți irakieni, sub protecția anonimatului, au declarat celor de la Fox News că după plecarea celor de la Lockheed situația pentru F-16 a devenit critică. Bagdadul nu poate să susțină mentenanța aeronavelor. Mai mult, unul din piloți acuză că autoritățile irakiene construiesc fără nicio autorizație piese pentru F-16. Lipsa de experiență își spune cuvântul, avioanele sunt consemnate la sol, iar situația e cu atât mai gravă cu cât a existat un incident în urma căruia o anumită piesă a fost „uitată” într-un motor al aeronavei.

Un pilot irakian susține că majoritatea avioanelor F-16 sunt consemnate la sol, în timp ce un expert militar irakian atrage atenția că F-16 sunt „esențiale în lupta împotriva ISIS”, fiind principala armă a Bagdadului împotriva califatului.

 

Ce spun părțile implicate despre problemele din programul F-16 al Irakului

 

Fox News subliniază că nu a putut verifica informațiile furnizate de piloții irakieni sub protecția anonimatului, în timp ce un oficial american a declarat că Lockheed Martin lucrează în continuare cu Forțele Aeriene Irakiene în programul F-16 iar Pentagonul „nu e conștient de faptul că irakienii își construiesc propriile piese” ale aeronavelor.

Totodată, într-o declarație pentru sursa citată, un purtător de cuvânt al Lockheed Martin s-a rezumat să precizeze că compania „apreciază relația și parteneriatul” cu Forțele Aeriene Irakiene și vor solicita mai multe informații oficialilor de la Bagdad cu privire la acest subiect.

Pe de altă parte Ministerul Apărării din Irak a respins acuzele cu privire la programul F-16. „Avioanele F-16 continuă să efectueze zboruri în misiuni de antrenament și de luptă chiar și după retragerea companiilor americane”, s-a rezumat să anunțe pe o rețea de socializare, în urmă cu o lună, Ministerul Apărării irakian.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel