Exportul de armament francez a scăzut cu 41% în 2020

Eduard Pascu |
Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Exporturile de armament ale Franţei au scăzut cu aproape 41% în 2020, sub efectul crizei sanitare mondiale şi în absenţa încheierii unor mari contracte, arată un raport anual al Ministerului Apărării, informează miercuri AFP.

”În 2020, valoarea comenzilor preluate s-a ridicat la 4,9 miliarde de euro”, comparativ cu 8,3 miliarde de euro în anul anterior, se menţionează în documentul remis parlamentului, transmite Agerpres.

Arabia Saudită (cu 703,9 milioane de euro), SUA (433,6 milioane de euro) şi Maroc (425,9 milioane de euro) figurează printre cei mai mari clienţi ai Franţei anul trecut.

”Acest rezultat, în scădere în raport cu anii precedenţi, se explică în parte prin constrângerile legate de criza sanitară mondială, care au amânat pentru 2021 mai multe potenţiale contracte, prin suspendarea discuţiilor comerciale şi a deciziilor de investiţii asociate, precum şi prin absenţa unor mari contracte de peste 500 milioane de euro pentru anul 2020”, afirmă ministerul în raport.

Totuşi, această scădere nu înseamnă ”o tendinţă de fond”, dă asigurări ministerul, care se poate lăuda cu semnarea recentă în 2021 a unor contracte importante de vânzare de avioane de luptă Rafale, către Egipt (30 de exemplare pentru aproape 4 miliarde de euro), Grecia (18 avioane, dintre care 12 second-hand) şi Croaţia (12 avioane second-hand).

Exporturile de armament ale Franţei scăzuseră deja cu aproape 8,6% în 2019, după anii 2015, 2016 şi 2018 deosebit de faşti, mai ales prin vânzările de avioane Rafale către Egipt, India şi Qatar.

Valoarea livrărilor de armament francez a scăzut cu mai mult de 50% în 2020, fiind de 4,3 miliarde de euro, comparativ cu 9,9 miliarde în 2019.

În ce priveşte comenzile, zona Europei reprezintă pentru al doilea an consecutiv ”principala destinaţie a exporturilor franceze”, cu 25% din total (15% în ţări ale Uniunii Europene şi 10% în alte state de pe continent).

Urmează regiunea Orientului Mijlociu cu 24% din comenzi, zona Asia-Oceania (22%) şi Africa (16%).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel