Expert militar rus, declaraţie controversată: Cetățenii R. Moldova și ai Ucrainei ar trebui lăsați să „înghețe” pentru a se „trata de rusofobie”

Cristian Soare |
Data publicării:

Societatea rusă Gazprom a avertizat sămbătă Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie dacă guvernul de la Chişinău nu plăteşte integral datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie şi octombrie. În contextul acestui şantaj rusesc, expertul militar rus Igor Korotchenko a precizat în cadrul unei emisiuni, difuzata de postul de televiziune de la Moscova, „Rossia 1”, că cetățenii Republicii Moldova, dar și ai Ucrainei ar trebui lăsați să „înghețe” pentru a se „trata de rusofobie”.

Mesajul a fost transmis luni, 25 octombrie curent, de la principalul post de televiziune de la Moscova, „Rossia 1”, de către expertul militar Igor Korotchenko, redactor-șef al revistei „Apărarea Națională” din Federația Rusă.

Potrivit acestuia, Rusia ar trebui să înceteze să facă concesii statelor rusofobe, oferindu-le diverse beneficii comerciale și reduceri la achiziționarea de resurse energetice.

Rusia nu datorează nimic nimănui. R. Moldova datorează 700 de milioane de dolari. Și aceasta nu este o datorie istorică, ci comercială pe care a acumulat-o de-a lungul anilor. Prin urmare, conversația ar trebui să fie foarte scurtă - fără reduceri la gaze pentru regimurile rusofobe ale spațiului post-sovietic. Fie cumpără gaz din Europa la prețuri de piață, fie, dacă vrei să închei contracte cu Rusia care să prevadă reduceri la gaze, mergi pe condițiile pe care ți le vom propune”, a declarat Igor Korotchenko, potrivit Ziarul Național.md.



Expertul militar a propus ca R. Moldova să plătească gazele rusești „cu aur”

 

„Cât despre R. Moldova, sunt adeptul unei abordări dure. Resursele de aur și valută ale R. Moldova se ridică la 3,7 miliarde de dolari. Dacă vor gaz rusesc, lăsați-i să depună un miliard de dolari din resursele lor de aur și valută în conturile „Gazprom”. Aceasta va fi garanția. Nu vor putea plăti - acești bani vor merge la „Gazprom”. (...) Fără bani, nu vor să plătească - lasă-i să înghețe. Fără milă. Rusofobia trebuie tratată cu înghețuri și cu prețuri de piață ale gazelor. Același lucru este valabil și pentru Ucraina”, a declarat expertul rus în prime-time.

Mass-media de la Chişinău precizează că R. Moldova nu a ajuns încă la o înțelegere cu Moscova privind un nou contract de livrare a gazelor. Autoritățile rusești consideră că R. Moldova trebuie să plătească prețul de piață pentru gazele livrate și, în același timp, să achite o pretinsă datorie de 790 de milioane de dolari până la 1 decembrie. În caz contrar, amenință cu sistatea livrărilor de gaze către R. Moldova.

 

Chișinăul nu recunoaște datoria invocată de ruși

 

Republica Moldova, care a purtat noi discuţii cu Gazprom, a declarat stare de urgenţă săptămâna trecută în sectorul energetic.

Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova dacă aceasta nu-şi achită factura pentru livrările precedente, şi nu a fost semnat un contract pentru luna decembrie, a relatat sâmbătă agenţia de presă rusă Interfax, potrivit Agerpres.

The Financial Times, citând persoane anonime informate cu privire la discuţii, a relatat marţi că Gazprom a propus Republicii Moldova un contract cu un preţ mai redus la gaze în schimbul ajustării acordului său de liber schimb cu Uniunea Europeană şi al amânării reformelor pe piaţa energetică convenite cu Bruxellesul.

Criticii Kremlinului acuză Rusia că utilizează energia ca armă politică pentru promovarea unei agende geopolitice mai extinse, ceea ce Moscova neagă permanent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel