Experiment de supremație în domeniul informației globale, desfășurat de Forțele Armate ale SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Al treilea experiment din seria GIDE (Global Information Dominance Experiments – Experimente de Dominanță în Informația Globală) a avut loc în perioada 8-15 iulie și a fost conceput pentru a dezvolta colaborarea în cadrul procesului de comandă încrucișată de luptă (cross-combatant command collaboration), în scopul generării de efecte la nivel global prin folosirea informațiilor validate de inteligența artificială (AI), se precizează într-un comunicat de presă al Forțelor Aeriene americane (US AF), din 22 iulie 2021.

Notă: Comanda încrucișată de luptă (cross-combatant command) este procesul de conducere a unei operații militare, în care luarea deciziilor se bazează pe informații culese multiple surse aparținând tuturor mediilor fizice și informaționale disponibile momentan – terestru, aerian, naval, spațial, cibernetic și electromagnetic, aceste informații fiind prelucrate într-un timp foarte scurt cu ajutorul inteligenței artificiale.

 

Toate comandamentele de luptă americane au participat la experiment

 

Comandamentul de Apărare Aerospațială nord-american (NORAD) și Comandamentul de Nord al SUA (USNORTHCOM) au desfășurat experimentul, în colaborare cu toate cele 11 comandamente de luptă americane, precum și în parteneriat cu Centrul de Inteligență Artificială Întrunită (JAIC), echipa Proiectului Maven de la subsecretarul Apărării pentru informații și securitate și cu sprijinul semnificativ din punct de vedere financiar și de personal al Departamentului Arhitectului Șef al Forțelor Aeriene.

Notă: Cele 11 comandamente de luptă ale SUA sunt geografice, în număr de șapte (Africa Command, Central, European, Indo-Pacific, Northern, Southern, Space) și funcționale, în număr de patru (Cyber Command, Special Operations, Strategic, Transportation).

Seria de evenimente GIDE sunt experimente cu tehnologie avansată, desfășurate în scopul reducerii riscurilor de agresiune militară, fiind complementare cu măsurile de descurajare timpurie și cu cele de interzicere a acțiunilor armate post-conflict.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent: „Descurajarea integrată este despre utilizarea amestecului potrivit de tehnologie, concepte operaționale și capabilități - toate țesute într-un mod atât de credibil, flexibil și formidabil, astfel încât adversarul să se gândească de două ori înainte de a acționa”.

 

GIDE 3 a fost executat în trei etape distincte, dar sincronizate

 

Prima etapă s-a concentrat pe soluții de date, rentabile din punct de vedere al costului, pentru a crește timpul de decizie prin avertizare timpurie despre pericole.

A doua etapă a evaluat capacitatea de a răspunde la logistica contestată (situații de imposibilitate în a asigura din punct de vedere logistic o operație militară) și a demonstrat o capacitate ridicată de colaborare la nivel global pentru a crea rapid atât opțiuni de descurajare, cât și planuri dinamice de asigurare logistică în medii contestate (medii în care inițial nu se poate pătrunde).

Etapa finală, cea de-a treia, a demonstrat capacitatea motorului software dezvoltat de JAIC (Joint Artificial Intelligence Center’s Matchmaker) în elaborarea și prezentarea de opțiuni, atât de descurajare a crizelor, cât și de apărare în caz de conflict.

Datele de intrare s-au bazat pe amenințările reprezentative din lumea reală, fapt ce a dat participanților oportunitatea de a realiza o integrare de nivel global a informațiilor.

"Experimentul GIDE 3 a prezentat modul în care, instrumentele software, concepute pentru colaborarea în cadrul procesului de comandă încrucișată de luptă, pot fi utilizate pentru a permite o coordonare logistică globală mai eficientă, distribuirea informațiilor și planificarea operațiilor", a declarat generalul Glen VanHerck, comandantul NORAD și USNORTHCOM.

„Prin integrarea mai multor informații dintr-o rețea globală de senzori și surse, utilizarea puterii AI și a tehnicilor de învățare automată pentru a identifica tendințele importante din cadrul datelor și punerea la dispoziția comandanților atât a informațiilor curente, cât și a celor predictive, NORAD și USNORTHCOM oferă liderilor din întreaga lume mai mult timp pentru a lua decizii și pentru a alege cele mai bune opțiuni disponibile în competiție, criză sau conflict", a adăugat generalul Glen VanHerck.

 

GIDE 1 și GIDE 2

 

Primul experiment GIDE a avut loc în decembrie 2020. Atunci, NORAD și NORTHCOM, în coordonare cu SOUTHCOM, INDOPACOM, TRANSCOM, STRATCOM și subsecretarul Apărării pentru informații și securitate au desfășurat un exercițiu pe calculator pentru a prototipa asistarea procesului de comandă încrucișată de luptă, utilizând alerte de avertizare timpurie validate de AI despre mișcări de amenințare din partea unor competitori de nivel comparabil cu cel al SUA (peer-level threat movements).

GIDE 2 s-a desfășurat în martie 2021. În cadrul acestuia a fost extinsă participarea pentru a include toate comandamentele de luptă și JAIC.

Scopurile experimentului au fost reprezentate de obținerea unei înțelegeri și a unei imagini comune a amenințării pentru fiecare dintre comandanții combatanți; obținerea de indicii timpurii despre acțiunile adversarului prin inteligență artificială și prin instrumente de învățare automată; asistarea și coordonarea comenzii încrucișate de luptă în privința acțiunilor de răspuns, obținând astfel decizii mai rapide și, în cele din urmă, crescând capacitatea de descurajare.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel