Exercițiu aerian multinațional condus de SUA, în zona Mării Baltice

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Săptămâna trecută, Forțele Aeriene americane din Europa (US AFE), împreună cu Departamentul Biroului Arhitectului Șef al Forțelor Aeriene au desfășurat un exercițiu demonstrativ de comandă-control în apele internaționale și spațiul aerian din și în jurul Mării Baltice.

Participarea a inclus unități din Europa ale trupelor americane, aparținând Forțelor Navale, Flotei a 6-a și Forțelor Terestre, precum și Comandamentului Strategic al SUA, Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, Olandei și Poloniei.

Demonstrația a fost concepută pentru a testa capacitatea comenzii unei forțe întrunite, atât de a integra structurile subordonate, cât și de a pune la dispoziție un sistem de comandă și control unic, în mai multe rețele, cu scopul de a multiplica capabilitățile forței.

Exercițiul a urmărit evaluarea a două categorii mari de misiuni – atac aerian și apărare antiaeriană.

În primul scenariu, forțe aparținând mai multor țări au acționat în zona Mării Baltice. Avioanele de luptă americane F-15C Eagles și F-15E Strike Eagles de la Baza Aeriană Lakenheath, Marea Britanie, au simulat distrugerea țintelor de înaltă valoare și bine apărate, prin folosirea rachete aer-sol de tip JASSM.

Cercetarea aeriană și datele despre ținte (Intelligence, Surveillance Target Acquisition, Reconnaissance) au fost asigurate de aeronave americane și britanice. În plus, acestea au integrat / pus la dispoziție informații de la / către  aeronave P-8 Poseidon ale US Navy, Centrul 603 Operații Aeriene – Ramstein și US Army.

Cel de-al doilea scenariu s-a concentrat pe protecția împotriva atacurilor din aer a Bazei Aeriene Ramstein din Germania. La activități au participat elemente din Forțele Aeriene ale SUA și Olandei. A fost simulată respingerea unor atacuri cu drone și rachete de croazieră. Apărarea antiaeriană a fost coordonată de Comandamentul 10 Apărare Antiaeriană și Antirachetă al US Army din Europa.

Referindu-se la însemnătatea exercițiului, arhitectul șef al forțelor aeriene și spațiale, Preston Dunlap a declarat: „(…) Conflictele viitoare vor fi cu adversari avansați tehnologic - și vor fi [în medii] contestate – deci, un sistem de comandă și control distribuit, dar în același timp integrat, este esențial dacă vrem să concurăm și să câștigăm.”

În comunicatul oficial privind exercițiul, US – AFE a anunțat că  alături de aliații și partenerii europeni vor continua desfășurarea de evenimente CJADC2 pentru a integra tehnologia - inclusiv soluții de rețea pentru achiziția țintelor și integrarea forței comune - pentru a conecta cât mai mulți senzori la o rețea comună, oferind trupelor avantajul informației în toate mediile de luptă [terestru, aerian, naval, electromagnetic și cibernetic].

Un exercițiu asemănător cu primul scenariu a fost desfășurat de forțele americane și în Marea Neagră pe 14 ianuarie, acest an. La activitate au participat și avioane de luptă F-16 din Forțele Aeriene ale României, care au îndeplinit misiuni de protecția forței.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel