Exercițiu aerian multinațional condus de SUA, în zona Mării Baltice

Gheorghiță Orjanu / 03 Martie 2021 / 08:26

Săptămâna trecută, Forțele Aeriene americane din Europa (US AFE), împreună cu Departamentul Biroului Arhitectului Șef al Forțelor Aeriene au desfășurat un exercițiu demonstrativ de comandă-control în apele internaționale și spațiul aerian din și în jurul Mării Baltice.

Participarea a inclus unități din Europa ale trupelor americane, aparținând Forțelor Navale, Flotei a 6-a și Forțelor Terestre, precum și Comandamentului Strategic al SUA, Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, Olandei și Poloniei.

Demonstrația a fost concepută pentru a testa capacitatea comenzii unei forțe întrunite, atât de a integra structurile subordonate, cât și de a pune la dispoziție un sistem de comandă și control unic, în mai multe rețele, cu scopul de a multiplica capabilitățile forței.

Exercițiul a urmărit evaluarea a două categorii mari de misiuni – atac aerian și apărare antiaeriană.

În primul scenariu, forțe aparținând mai multor țări au acționat în zona Mării Baltice. Avioanele de luptă americane F-15C Eagles și F-15E Strike Eagles de la Baza Aeriană Lakenheath, Marea Britanie, au simulat distrugerea țintelor de înaltă valoare și bine apărate, prin folosirea rachete aer-sol de tip JASSM.

Cercetarea aeriană și datele despre ținte (Intelligence, Surveillance Target Acquisition, Reconnaissance) au fost asigurate de aeronave americane și britanice. În plus, acestea au integrat / pus la dispoziție informații de la / către  aeronave P-8 Poseidon ale US Navy, Centrul 603 Operații Aeriene – Ramstein și US Army.

Cel de-al doilea scenariu s-a concentrat pe protecția împotriva atacurilor din aer a Bazei Aeriene Ramstein din Germania. La activități au participat elemente din Forțele Aeriene ale SUA și Olandei. A fost simulată respingerea unor atacuri cu drone și rachete de croazieră. Apărarea antiaeriană a fost coordonată de Comandamentul 10 Apărare Antiaeriană și Antirachetă al US Army din Europa.

Referindu-se la însemnătatea exercițiului, arhitectul șef al forțelor aeriene și spațiale, Preston Dunlap a declarat: „(…) Conflictele viitoare vor fi cu adversari avansați tehnologic - și vor fi [în medii] contestate – deci, un sistem de comandă și control distribuit, dar în același timp integrat, este esențial dacă vrem să concurăm și să câștigăm.”

În comunicatul oficial privind exercițiul, US – AFE a anunțat că  alături de aliații și partenerii europeni vor continua desfășurarea de evenimente CJADC2 pentru a integra tehnologia - inclusiv soluții de rețea pentru achiziția țintelor și integrarea forței comune - pentru a conecta cât mai mulți senzori la o rețea comună, oferind trupelor avantajul informației în toate mediile de luptă [terestru, aerian, naval, electromagnetic și cibernetic].

Un exercițiu asemănător cu primul scenariu a fost desfășurat de forțele americane și în Marea Neagră pe 14 ianuarie, acest an. La activitate au participat și avioane de luptă F-16 din Forțele Aeriene ale României, care au îndeplinit misiuni de protecția forței.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy