Lt. Gen. H.R. McMaster, fost consilier pentru securitate națională în primul mandat al administrației Trump, a lansat un avertisment clar împotriva oricăror măsuri de reducere a prezenței militare americane în Europa.
Într-un interviu acordat Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), McMaster a declarat că o astfel de acțiune ar încuraja puterile autoritare precum Rusia și China. El a catalogat drept "greșiți" pe cei care susțin o diminuare a prezenţei militare americane din Europa pentru a prioritizat competiția cu China.
McMaster a subliniat impactul operațional devastator al pierderii accesului la activele americane desfășurate deja în Europa, atât pentru descurajarea unor posibile conflicte, cât și pentru răspunsul la crize. El a reamintit importanța vitală a bazelor europene pentru rapiditatea și succesul răspunsului militar american în Orientul Mijlociu, după atacurile din 11 septembrie 2001.
Pe tema descurajării, McMaster a notat că "slăbiciunea și percepția slăbiciunii sunt ceea ce-l motivează pe Putin". Generalul a făcut legătura între mai multe situaţii din trecut când Statele Unite au dat dovadă de reținere și de o încurajare a asertivității rusești, menționând "linia roșie neimpusă în Siria [în 2013]" și lipsa de reacţie la "anexarea ilegală a Crimeei" în 2014. El a descris acțiunile rusești ca fiind un "război din umbră" purtat împotriva Europei, subliniind că Rusia "va profita de tot ce poate obține".
Referindu-se la contextul global actual de securitate, McMaster a atras atenția asupra unei "închegare a acestei Axe a Agresorilor", cu Xi Jinping și Vladimir Putin declarându-și un "parteneriat fără limite" și intenția de a "forja o nouă eră a relațiilor internaționale".
Costurile uluiitoare ale autonomiei stratefice europene: Un trilion de dolari și 25 de ani de muncă
Dacă coroborăm avertismentele generalului McMaster cu datele prezentate într-un studiu recent al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), înţelegem că o retragere ipotetică a SUA din Europa ar lăsa membrii europeni ai NATO vulnerabili în fața unei amenințări rusești. Studiul IISS a constatat că ar fi nevoie de un sfert de secol și un cost de până la 1 trilion de dolari pentru a înlocui capacitățile militare americane.
Costurile de înlocuire directă a echipamentelor și personalului american ar ajunge la aproximativ 1 trilion de dolari pe parcursul a 25 de ani. Aceasta include costuri de achiziție unice cuprinse între 226 de miliarde de dolari și 344 de miliarde de dolari, în funcție de calitatea echipamentului achiziționat, la care se adaugă cheltuieli suplimentare pentru întreținere militară, personal și sprijin.
Cele mai costisitoare elemente de pe lista de cumpărături ar fi 400 de aeronave de luptă tactice, urmate de 20 de distrugătoare și 24 de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune.
IISS a estimat, de asemenea, că în cazul unei operațiuni militare la scară largă pentru a contracara un atac rusesc, costul înlocuirii personalului american (estimat la 128.000 de militari) ar depăși 12 miliarde de dolari anual. Evaluarea nu include alte lacune evidente, al căror cost este mai greu de cuantificat, cum ar fi comandă și control, coordonare, spațiu, informații și supraveghere, precum și costul armelor nucleare.
Provocări pentru Europa: Timp, angajament și capacitate industrială
Raportul IISS subliniază că umplerea golului lăsat de SUA în Europa ar necesita timp, angajament politic pe termen lung și investiții mai ambițioase. Chiar și cu bunăvoință politică nelimitată și fonduri suficiente, industria europeană ar duce lipsă de capacitate pe termen scurt pentru a satisface o cerere tot mai mare.
Producătorii de arme s-ar confrunta cu blocaje în lanțul de aprovizionare, o lipsă de lucrători calificați, precum și cu constrângeri financiare și de reglementare.
Este puțin probabil ca "visul de a cumpăra european", susținut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să se materializeze prea curând, în special în sectoarele naval și aerospațial, care au înregistrat investiții foarte mici. În unele domenii, cum ar fi artileria de tip HIMARS sau avioanele de vânătoare stealth, achiziționarea locală pur și simplu nu este o opțiune.
În ciuda dependenței continue a Europei de furnizorii militari americani, există semne de progres. O analiză IISS a eforturilor de achiziții licitate între februarie 2022 și septembrie 2024 a constatat că 52% din valoarea acestora a fost acordată furnizorilor europeni, comparativ cu 34% pentru Statele Unite. De asemenea, Europa cheltuiește mai mult pentru apărare. Mai multe țări NATO au depășit sau s-au apropiat de obiectivul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare.
Presiuni americane și anxietăți Europene
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a fost un impuls neașteptat pentru susținătorii apărării europene. Cererile președintelui american ca aliații europeni să contribuie mai mult la NATO, și sugestia sa că SUA ar putea abandona angajamentele sale de apărare față de continent, au generat îndoieli în privinta Americii ca aliat. Această incertitudine a făcut ca ideea unei "apărări cu adevărat europene", susținută de președintele francez Emmanuel Macron, să devină mai atractivă.
Cu toate acestea, guvernele cu bugete limitate au o marjă de manevră restrânsă pentru a cheltui mai mult pe apărare, menținând în același timp datoriile naționale sub control. În plus, tensiunile din țări precum Spania și Italia, care se confruntă cu finanțe publice restrânse, sugerează că opoziția publică față de cheltuielile militare mai mari ar putea fi un obstacol dacă Europa ar fi lăsată pe cont propriu.
Ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a confirmat că Washingtonul se pregătește să inițieze discuții cu aliații europeni, mai târziu în acest an, despre reducerea prezenței sale militare pe continent.
Oficialul american a subliniat că, deși nicio decizie nu a fost luată, administrația Trump este pregătită să avanseze cu planurile luate în considerare de mult timp. Declarațiile oficialilor americani, precum secretarul apărării Pete Hegseth, care a afirmat că "realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei", au alimentat anxietatea în rândul aliaților.
În ciuda acestor preocupări, Whitaker a reasigurat partenerii NATO că Washingtonul rămâne angajat față de alianță, dar a avertizat UE împotriva excluderii companiilor non-UE din achizițiile de apărare, argumentând că astfel de măsuri ar submina interoperabilitatea NATO, ar încetini rearmarea Europei, ar crește costurile și ar înăbuși inovația.
Posibila retragere a trupelor americane din Europa reprezintă o provocare complexă și costisitoare pentru securitatea bătrânului continentului. Deși există o dorință crescândă de autonomie strategică în Europa, studiul IISS și avertismentele lui McMaster subliniază că umplerea golului lăsat de SUA ar necesita investiții masive, angajament politic pe termen lung și o dezvoltare substanțială a capacităților industriale europene – un proces care ar dura decenii și ar implica riscuri considerabile pe termen scurt. Rămâne de văzut cum vor naviga Statele Unite și aliații săi europeni prin aceste discuții delicate și cum vor modela viitorul apărării transatlantice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News