Europa devine un nou centru pentru comerțul cu armament în lume

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Europa a înregistrat cea mai mare creștere a comerțului cu armament din ultimii cinci ani, o tendință care se așteaptă să se accelereze pe măsură ce un număr de țări de pe continent anunță consolidarea armamentului lor pentru a face față noii amenințări rusești.

Studiul publicat (14.03) de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) a evidențiat că, în perioada 2017-2021, comerțul global cu arme a scăzut cu 4,6% față de cei cinci ani anteriori, dar a crescut cu 19% pe continentul european. "Europa este noul punct fierbinte", a afirmat Simon Weizmann, care a contribuit la raportul anual mai bine de trei decenii.

Cercetătorul a explicat: "Vom crește considerabil cheltuielile militare. Avem nevoie de cantități mari de arme noi, iar o mare parte dintre acestea vor proveni din importuri, în special din importuri din Europa și din Statele Unite". Mai multe țări europene, inclusiv Germania, au anunțat planuri pentru investiții militare uriașe.

În lumina temerilor provocate de invazia rusă a Ucrainei, este programată aprovizionarea armatelor țărilor europene cu avioane de luptă, inclusiv cu aparate americane moderne și scumpe F-35, rachete, artilerie și alte echipamente grele.

"Majoritatea acestor lucruri durează ceva timp, trebuie să iei decizia și să comanzi, apoi să produci, așa că durează cel puțin câțiva ani", a afirmat Weizmann. Dar realitatea este că această tendință a început după anexarea Crimeei în 2014 și începem să-i vedem repercusiunile astăzi. El a subliniat că "ponderea Europei în comerțul global cu arme a crescut de la 10 la 13 la sută în ultimii cinci ani, iar aceasta va continua să crească în mod semnificativ".

 

Comerțul cu armament, o piață de aproximativ o sută de miliarde de dolari pe an

 

Deși este dificil să emiți cifre privind comerțul global cu arme din cauza incertitudinii care înconjoară multe contracte și donații de arme, experții estimează volumul acestuia la aproape o sută de miliarde de dolari pe an. Potrivit SIPRI, regiunea Asia și Oceania a rămas primul importator în ultimii cinci ani, cu 43% din livrările de arme și cuprinde șase dintre cei mai mari zece importatori, și anume India, Australia, China, Coreea de Sud, Pakistan și Japonia.

Comerțul cu arme către cea mai populată regiune din lume a scăzut cu aproximativ 5% în ultimii cinci ani, în pofida unei creșteri semnificative în Asia de Est (+20%) și Oceania (+50%), în lumina escaladării tensiunilor dintre Beijing și o serie de capitale asiatice. Institutul a subliniat că "tensiunea dintre China și mai multe țări din Asia și Oceania este principalul motor al importurilor de arme în regiune".

Orientul Mijlociu este a doua piață de arme din lume, cu o cotă de 32% din importurile globale, în creștere cu 3%. Weizmann a subliniat că "prețurile actuale ale petrolului înseamnă venituri uriașe, iar acest lucru se reflectă de obicei în comenzi mari de arme". În ceea ce privește America și Africa, cotele lor de piață au scăzut drastic la aproximativ 6% fiecare.

"Francezii au câștigat comenzi uriașe, mai ales că au făcut din aceasta o prioritate, țara adoptând o politică de sprijin pentru exporturile de tehnologie mai deschisă decât, de exemplu, Statele Unite", a afirmat Simon Weizmann.

Rusia a păstrat locul doi, dar ponderea sa a scăzut la 19%, mai ales din cauza scăderii treptate a importurilor Chinei, care și-a atins independența aproape completă față de importurile de arme rusești.    

Cu toate acestea, izolarea Rusiei după atacul militar asupra Ucrainei și sancțiunile severe impuse economiei acesteia se pot reflecta mai mult asupra industriei sale de armament. În opinia lui Weizmann vor exista cu siguranță mai multe amenințări din partea SUA față de țările care tind să cumpere arme rusești, în special clienții istorici ai echipamentelor militare rusești, cum ar fi Algeria și Egiptul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel