"Aceste teste, este adevărat, au fost efectuate şi vor continua", a afirmat şeful statului turc la Istanbul. "Nu vom cere părerea SUA pentru aceasta", a adăugat el ca răspuns la criticile din partea Washingtonului.
Așa cum a anunțat și DefenseRomania, Turcia a efectuat pe 16 octombrie primul test al sistemului rusesc S-400, a cărui achiziţie de către Ankara a provocat o criză majoră în relația cu SUA și celelalte state membre NATO. Până acum, acest test nu a fost niciodată confirmat în mod oficial.
"Grecia (şi ea membră a NATO) deţine sisteme S-300 şi le foloseşte. Spun SUA ceva despre acest lucru? Nu. Faptul că deţii arme ruseşti îi deranjează pe aceşti domni, însă noi suntem hotărâţi să continuăm să le utilizăm", a mai precizat Erdogan, citat de AFP și Agerpres.
Testarea sistemului S-400 a avut loc în provincia Sinop, nordul Turciei.
CITEȘTE ȘI: Fiasco total pentru Erdogan - Testul sistemului de rachete S-400 a fost un eşec?
Achiziționarea S-400 de către Turcia a generat o criză în NATO
"Dacă se confirmă, noi condamnăm în termenii cei mai fermi tirul de testare a S-400, incompatibil cu responsabilităţile Turciei în calitate de aliat în cadrul NATO şi de partener strategic al SUA", a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane Morgan Ortagus.
"SUA au spus clar că nu vor ca sistemul S-400 să devină operaţional. Şi noi am atenţionat în mod clar asupra potenţialelor consecinţe grave pentru relaţiile noastre în materie de securitate dacă Turcia va activa sistemul", a adăugat ea.
Ca reacţie la această achiziție controversată, anul trecut, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de fabricare a avionului american de război de ultimă generaţie F-35, estimând că S-400 ar putea pune în pericol secretele tehnologice.
De asemenea, SUA au ameninţat Ankara cu sancţiuni dacă S-400 vor fi activate. Informaţiile asupra acestui test i-au determinat imediat pe susţinătorii acestor sancţiuni să-i ceară guvernului american să treacă la fapte.
Ankara a justificat achiziţia de sisteme ruseşti afirmând că SUA au refuzat să-i vândă sistemul american concurent de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot.