Erdogan confirmă utilizarea S-400 de către Turcia și atacă SUA: 'Nu vom cere părerea americanilor'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că ţara sa a efectuat un prim test al sistemului rus de apărare S-400. Totodată, liderul turc a lansat săgeți către Washington care s-a angajat în critici la adresa Ankarei cu privire la utilizarea sistemului rus.

"Aceste teste, este adevărat, au fost efectuate şi vor continua", a afirmat şeful statului turc la Istanbul. "Nu vom cere părerea SUA pentru aceasta", a adăugat el ca răspuns la criticile din partea Washingtonului.

Așa cum a anunțat și DefenseRomania, Turcia a efectuat pe 16 octombrie primul test al sistemului rusesc S-400, a cărui achiziţie de către Ankara a provocat o criză majoră în relația cu SUA și celelalte state membre NATO. Până acum, acest test nu a fost niciodată confirmat în mod oficial.

"Grecia (şi ea membră a NATO) deţine sisteme S-300 şi le foloseşte. Spun SUA ceva despre acest lucru? Nu. Faptul că deţii arme ruseşti îi deranjează pe aceşti domni, însă noi suntem hotărâţi să continuăm să le utilizăm", a mai precizat Erdogan, citat de AFP și Agerpres.

Testarea sistemului S-400 a avut loc în provincia Sinop, nordul Turciei.

CITEȘTE ȘI: Fiasco total pentru Erdogan - Testul sistemului de rachete S-400 a fost un eşec?

 

Achiziționarea S-400 de către Turcia a generat o criză în NATO



"Dacă se confirmă, noi condamnăm în termenii cei mai fermi tirul de testare a S-400, incompatibil cu responsabilităţile Turciei în calitate de aliat în cadrul NATO şi de partener strategic al SUA", a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane Morgan Ortagus.

"SUA au spus clar că nu vor ca sistemul S-400 să devină operaţional. Şi noi am atenţionat în mod clar asupra potenţialelor consecinţe grave pentru relaţiile noastre în materie de securitate dacă Turcia va activa sistemul", a adăugat ea.

Ca reacţie la această achiziție controversată, anul trecut, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de fabricare a avionului american de război de ultimă generaţie F-35, estimând că S-400 ar putea pune în pericol secretele tehnologice.

De asemenea, SUA au ameninţat Ankara cu sancţiuni dacă S-400 vor fi activate. Informaţiile asupra acestui test i-au determinat imediat pe susţinătorii acestor sancţiuni să-i ceară guvernului american să treacă la fapte.

Ankara a justificat achiziţia de sisteme ruseşti afirmând că SUA au refuzat să-i vândă sistemul american concurent de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel