Turcia a efectuat prima tragere cu sistemele de rachete ruseşti S-400 (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Imaginea nu este din timpul testelor din poligonul Sinop, Turcia
Imaginea nu este din timpul testelor din poligonul Sinop, Turcia

Turcia ar fi efectuat, în urmă cu câteva ore, primul test al sistemului de apărare antiaeriană S-400 pe care l-a cumpărat din Rusia.

În cursul acestei zile, mai multe imaginii şi înregistrări video au fost postate pe rețelele de socializare, menţionându-se că Turcia a început testele de tragere cu sistemele de apărare antiaeriană S-400.

Săptămâna trecută, mass-media turcă a relatat, citând un comunicat oficial al guvernului de la Ankara, că în perioada 13-16 octombrie, Forțele Armate ale Turciei vor activa sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia și le vor testa într-un poligon de lângă localitatea Sinop din nordul țării, situată pe coasta Marii Negre.

La momentul respectiv, pe reţele de socializare, au apărut mai multe imagini şi materiale video cu momentul deplasării unui convoi militar al Forțelor Armate Turce, care avea în componenţa sa elemente ale sistemelor S-400, de la Ankara către poligonul de lângă localitatea turcă Sinop.

Până la această oră ministerul turc al Apărării nu a publicat în mod oficial imagini sau materiale video din timpul testării. Precizăm că acestea sunt imaginii publicate pe rețele de socializare de mai mulți martori oculari din oraşul Sinopa, locul unde se află şi poligonul în care la acesta oră se efectuează, de către Forţele Armate Turce, trageri cu sistemele de rachete S-400.

Anterior, mai mulţi oficiali turci au declarat presei că 10 ținte aeriene de tip Banshee au fost livrate către poligonul de rachete Sinop pentru testarea sistemelor S-400. Testele sunt efectuate pentru a verifica: capacitatea de luptă a sistemelor S-400, capacitatea radarului de a detecta și urmări țintele, capacitățile sistemelor de comunicații, precum și comanda sistemelor de rachete.

 

Al doilea teste cu sistemele S-400 pe care Turcia îl efectuează


În toamna anului trecut,Turcia a efectuat exerciţii militare aeriene cu avioanele de luptă F-16 deasupra capitalei Ankara pentru a testa sistemele S-400 pe care le-a cumpărat de la Rusia. Exerciţiul militar de anul trecut a urmărit testarea radarelor din componenţa bateriilor S-400. Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un subiect care a generat tensiune între Ankara şi Washington.

 

Turcia este primul stat membru NATO care a achiziționat de la Rusia un sistem de apărare aeriană

 

Turcia și Rusia au semnat în 2017 un acord de finanțare a achiziționării unor sisteme antirachetă S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acordul de împrumut, în vederea achiziționării a patru baterii de rachete sol-aer de tip S-400, a provocat îngrijorarea statelor membre NATO. Unele state și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că sistemul de tip S-400 nu este compatibil cu sistemele de apărare ale Alianței Nord-Atlantice, iar Statele Unite au încercat să contracareze achiziţia prin a oferii Ankarei sisteme de rachete Patriot.

Turcia a primit din Rusia primul sistem de rachete de S-400 în iulie 2019, ceea ce a determinat Washingtonul, la momentul respectiv, să suspende participarea Ankarei la programul avionului de vânătoare F-35, să blocheze livrarea a 100 de astfel de aeronave şi să înceapă procedurile de sancționare în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

 

Sistemele de rachete urmau să fie activate în aprilie 

 

În luna mai, purtătorul de cuvânt al președinției Turciei, Ibrahim Kalin, a precizat că Ankara îşi menţine în continuare planurile de a activa sistemele antirachetă ruseşti S-400, pe care le-a achiziționat anul trecut de la Federaţia Rusă, în ciuda faptului că acest demers a cunoscut o perioadă îndelungată de întârziere.

Sistemele antirachetă ruseşti S-400, care trebuiau să fie activate în luna aprilie, au provocat o scindare între Turcia și aliații săi occidentali, deoarece NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței, dar şi pentru faptul că tehnic nu pot funcționa împreună.

Kalin a reiterat că Turcia va menţine un dialog deschis cu partenerii săi occidentali pentru a atenua orice probleme de securitate pe care aceştia ’’le-ar putea avea ca S-400 să fie compatibil sau să nu fie compatibil cu sistemul de apărare al NATO’’.

Cu toate acestea, Ibrahim Kalin a insistat să precizeze că planurile Turciei în privinţa activării sistemelor S-400 nu s-au schimbat şi ca întârzierile apărute se datorează măsurilor luate de Ankara pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel