Era scris în manual. Dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Financial Times - www.ft.com
Photo source: Financial Times - www.ft.com

Dar din fericire nu a făcut-o. Azi, la mai bine de doi ani de la invadarea ilegală a Ucrainei toată lumea e de acord, inclusiv în Federația Rusă, că s-au făcut greșeli mari de către ocupant în prima etapă a invaziei.

Doctrina militară rusă și greșelile pe care ocupantul le-a făcut în prima fază a invaziei au fost analizate recent și de expertul Scott Boston, expert militar în cadrul think tank-ului RAND Corporation, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat Business Insider. Acesta e de părere că costul imens pe care Rusia îl plătește azi după invadarea Ucrainei e o consecință a nerespectării propriei doctrine militare iar comandanții ruși au făcut în prima etapă greșeli frecvente cu privire la elemente de bază ale operațiunilor militare.

 

Dimensiunea forței bazată pe armata de masă le-a lipsit rușilor

 

4. Ocupant ru... (rusia-soldat-invazie-ucraina-armata-rusa_10601000.jpg)

Totodată, rușilor le-a mai lipsit un element esențial pentru a-și implementa doctrina: Dimensiunea forței de invazie.

Doctrina militară rusă e o dezvoltare a sistemului sovietic și se bazează pe armate de masă, arată expertul, amintind că în noul manual militar al U.S. Army sunt dedicate sute de pagini asupra modului în care rușii luptă.

În 2008 rușii au implementat un set de reforme ce urmăreau lupta modernă în stil occidental. Dar după eșecul invadării Ucrainei din primele luni ale lui 2022 au revenit la sistemul tradițional al armatelor de masă.

„Multe dintre elementele de bază ale acestei doctrine sunt suficient de solide pentru a putea constitui o bază cu privire la operațiuni militare de succes. Trebuie doar însă să le urmezi”, spune expertul. Iar rușii nu au făcut-o.

Spre exemplu când o divizie sau brigadă rusă efectuează o operațiune de asalt, unitățile de luptă trebuie să o facă etapizat, în valuri. Și strâns coordonat cu elementele de recunoaștere, protecție a flancurilor, artilerie și apărare antiaeriană. Scopul e să ai mobilitate, să lovești puternic și să penetrezi apărarea adversarului pentru a avansa adânc în spatele liniilor inamicului. 

Dar când Rusia a încercat să cucerească Kievul în celebrul blitzkrieg de trei zile, coloane blindate au fost trimise pe drumuri înguste și aglomerate. Blocate rutier și victime ale ambuscadelor, rușii au fost decimați de artileria ucraineană, de drone și de rachete antitanc. Iar coordonarea cu aviația militară, atât de lăudată odinioară, a fost inexistentă.  

2. Coloana ru... (screenshot-2023-10-18-230911_64556800.png)

Rezultatul la doi ani de război e că rușii au înregistrat aproximativ 450.000 de victime, inclusiv răniți și au pierdut 3.000 de blindate. Cele mai performante unități de luptă care au invadat Ucraina în prima etapă au fost decimate încă de atunci.

 

 

Planurile sovietice de invadare a Europei s-au bazat pe mobilizarea a milioane de soldați sovietici în baza Tratatului de la Varșovia.

Strategia de a genera o masă copleșitoare rămâne esențială și e de fapt baza doctrinei militare ruse.

Cu o forță inițială de asalt de doar 180.000 de soldați, pe un front ce se întinde pe 1.000 de kilometri și cu patru direcții de atac, Rusia nu a putut genera în prima etapă a invaziei acea masă copleșitoare. Liderii ruși s-au așteptat, precum au făcut-o mulți experți occidentali, ca rezistența ucraineană să se prăbușească imediat iar Ucraina să fie ocupată rapid. Unitățile de asalt nici măcar nu au fost informate că va urma invazia, decât cu puțin timp înainte de începerea ei. 

Rușii nu au avut cu alte cuvinte un plan B iar acest lucru i-a costat. Expertul militar Boston a dat exemplul invadării Irakului: „În 2003 americanii sperau că forțele irakiene nu vor depune o rezistență acerbă, dar planul de invazie presupunea că s-ar putea întâmpla acest lucru. Ar fi fost iresponsabil pentru U.S. Army să nu facă acest lucru. Dar planul Rusiei a atins acel nivel de iresponsabilitate”.

 

Și totuși, rușii și-au revenit și și-au respectat doctrina în ceea ce privește apărarea

 

3. Imagine co... (propaganda-rusia-invazie_62926500.jpg)

Expertul militar admite că în special în operațiunile de apărare rușii au respectat „ca la carte manualul”. Acest lucru e demonstrat de faptul că au reușit să oprească cu succes contraofensiva Ucrainei din vara anului trecut, fără ca linia frontului să se prăbușească, așa cum sperau ucrainenii. 

Mai mult, Boston spune că rușii au îmbunătăți doctrina militară în ceea ce privește apărarea, prin creșterea adâncimii și densității câmpurilor minate, care e un element nou.

Rămâne întrebarea contrafactuală dacă Rusia ar fi reușit să cucerească Kievul și probabil să câștige războiul încă din primele zile ale invaziei, în cazul în care ar fi respectat doctrina militară.

Răspunsul e complicat, crede expertul militar, dar e convins că Rusia avea avantaje substanțiale pe care le-a risipit din cauza planului inițial și modului lent în care s-au adaptat. 

Dacă Rusia ar fi avut un alt plan de invadarea a Ucrainei, un plan mai bun și mai adaptat realității din teren, lucrurile ar fi mers altfel. „Mult mai rău pentru Ucraina”, conchide Bolton care adaugă că nu trebuie subestimat nici modul foarte bun în care ucrainenii au luptat în prima etapă a invaziei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel